Back to homepage

Kralj Lir – Vilijam Šekspir

Delo: Kralj Lir
Autor: Vilijam Šekspir

Recenzija dela Kralj Lir


Kralj Lir se otvara razgovorom između Erla Kenta i Gloučestera. U tom razgovoru publika saznaje da Gloučester ima dva sina. Edgara, koji je njegov zakonski naslednik i Edmunda, mlađeg i nepriznatog sina. Ova informacija nam otkriva drugi ili podzaplet. Dalje, Kralj Lir dolazi u stanje u kojem on odlučuje da želi da liši sebe životnih dužnosti i briga. Pokazujući na mapi, Lir govori onima koji su tu prisutni kako je on podelio svoje kraljevstvo u tri dela, koji će biti podeljeni između njegove tri ćerke. Koja će dobiti koji deo biće odlučeno prema njihovim iskazima ljubavi ka njemu. Dve starije ćerke, Gonerila i Regan, govore svom ocu da njihova ljubav prema njemu prelazi svake razumne granice. Najmlađa ćerka, Kordelija, govori kralju Liru da ga voli, ali onako kako bi ćerka trebala da voli oca. Lir, besan i razočaran onim što je on smatrao kao nedovoljnom posvećenošću sa Kordelijine strane, deli svoje carstvo na dva jednaka dela između Goneril i Regan, dok Kordeliju proteruje. Kasnije, Francuska pristaje da oženi proteranu i bez miraza, Kordeliju. U međuvremenu, Gonerila i Regan odlučuju da će ukoliko Lir postane prevelika smetnja morati da preduznu disciplinarnu meru.

U razvijanju podzapleta, Edmund se žali na svoju nesreću, što nije priznat, što nije naslednik. Kao deo plana da traži ono što mu pripada, Edmund šalje lažno pismo svom ocu, Gloučesteru, u kojem piše da Edgar predlaže da ubiju svog oca i da podele bogatstvo između sebe. Podli Edmund veoma brzo ubeđuje svog oca da se Edgaru ne može verovati.

U kratkom periodu vremena, Lir se seli u Gonerilinu palatu, Gonerila govori Liru da mu je potrebna manja vojska, koja je uljudnija i koja bolje pristaje kraljevom rangu i godinama. Kralj veoma besan govori da će se zajedno sa svojom vojskom spakovati i preseliti kod Regan. Lirov bes nastavlja da se gomila kada on proklinje Gonerilinu matericu. Za uzvrat, Gonerila oduzima 50 ljudi iz Lirove pratnje.

Podzaplet se dalje ravija, Edmund sam sebe površno ranjava, praveći se da ga je Edgar napao. Siguran da će Edgar pokušati da ubije i njega takođe, Gloučester obećava da će naći način da učini Edmunda svojim naslednikom. Nakon njegovog bega u šumu, Edgar odlučuje da se preruši u Beldamskog prosjaka koji će biti poznat kao Siromašni Tom. U međuvremenu, Kornval odlučuje da se strastveni Kent postavi u akciju. Lir stiže i ubrzo shvata da se Regan pridružila Gonerili u akciji da smanje Lirov autoritet. Lir podseća svoje ćerke da im je on dao sve ono u čemu one uživaju i da on to može uzeti nazad. Pobesneli Lir trazi da mu dovedu njegovog konja i jaše u oluju sa njegovom Ludom kao zaštitom. Izložen olujom, Luda pokušava da urazumi svog kralja, ali Lir ne želi da raspravlja, prvenstveno ne pred njegovim ćerkama. Uskoro su Luda i kralj u društvu Edgara koji je prerušen u Siromašnog Toma.

Gloučester govori Edmundu plan o spasavanju kralja, nesvesan da odaje plan izdajniku. Edmund odmah odlučuje da kaže plan Kornvelu. Edmund ubrzo prima svoju nagradu: Gloučesterovu titulu i zemlje. Zarobljeni Golučester biva mučen od strane Regana, koji đavoljski čupa njegovu bradu i Kornval koji iskopava Gloučesterove oči, ali ne pre nego što jedan od Kornvalovih sluga izvlači mač i ubada Kornvala, koji ubrzo umire od posledice ubadanja.

Kasnije, Edgar je šokiran i zaprepašćen kada oslepeli Gloučester biva doveden od strane njegovih sluga. Prerušeni Edgar pristaje da odvede Gloučestera do litice, gde on nasamaruje Gloučestera tako što ga ubeđuje da je na ivici provalije. Nakon što Gloučester skoči i izgubi svest, Edgar veoma lako ubeđuje svog oca da je on nekako preživeo pad sa litice. Osvald stiže i pokušava da ubije Gloučestera, ali umesto toga biva ubijen od strane Edgara. Dok je ležao i umirao, Osvald daje Edgaru pismo od Gonerile u kojem ona Edmundu daje instrukcije da ubije Albanija kako bi ona bila slobodna da se uda za Edmunda.

Gonerila i Edmund uskoro saznaju da je Albani promenjen čovek, koji je zadovoljan što čuje predloženu invaziju od strane Francuske i koji je nezadovoljan kada saznaje da je Gloučestera zmenio njegov mlađi sin, Edmund. U međuvremenu, Kordelija saznaje da za očevo pogoršano mentalno stanje i vraća se u Englesku sa vojskom, kako bi odbranila oca. Ubrzo, Kordelija i njen otac se sastaju.

Uprkos Albanijevoj nameri da spase život kralja Lira i Kordelijin život, Edmund odlučuje da će oni umreti. Edmund naređuje da Lir i Kordelija budu zarobljeni. Albani, Gonerila i Regan se pridružuju Edmundu i sukob dostiže tačku pucanja između četiri lika. Edmundova izdaja je otkrivena, on biva ranjen u borbi sa Edgarom, kojeg Edmund je ne prepoznaje kao brata. Ubrzo Regan umire, Gonerila je truje, koja nakon toga ubija samu sebe.

Edmund, koji je rekao da želi da neko dobro izađe posle toliko smrti, otkriva njegov i Gonerilin plan da ubiju Lira i Krodeliju, a da pritom Kordelijina smrt izgleda kao samoubistvo. Pokušaji da se ove akcije otkažu su uzaludni i uskoro kralj Lir ulazi u prostoriju sa mrtvom Kordelijom u rukama. Pošto ne može da prihvati Kordelijinu smrt kralj ubrzo umire, prekriven telom svoje najmlađe ćerke. Albani obaveštava Kenta i Edgara da oni sada moraju zajedno vladati carstvom, ali Kent govori kako će on uskoro otići kako bi se pridružio svom gospodaru. Edgar ostaje da priča o tužnoj težini nemilih događaja, koje svi moraju sada da istrpe.

Likovi iz dela Kralj Lir


Kralj Lir Kralj Britanije

Lir je junak čija spremnost da veruje praznom laskanju dovodi do smrti mnogih ljudi.

Gonerila

Lirova najstarija ćerka koja, posle iskazivanja velike ljubavi prema svom ocu ga izdaje i zagovara njegovo ubistvo

Regan

Lirova druga ćerka. Regan udružuje snage sa Gonerilom da unište njihovog oca. Regan se u početku pojavljuje kao manje oštra nego njena starija sestra, ali na kraju se ispostavlja da je ona žedna krvi kao i Gonerila.

Kordelija

Lirova najmlađa sestra. Kordelija iskreno voli svog oca, ali njeno odbijanje da mu  laska dovodi do njene tragične smrti.

Budala

Lojalni član kraljevog dvora. Budala preuzima ulogu zaštitnika Lira kada je Kordelija proterana.

Grof od Gločestera

Lirov ortak i odani prijatelj. Gločester je budalasti stari čovek čija nesposobnost da istinu u rečima svog najmlađeg sina dovodi do Lirovih poteškoća sa Gonerilom i Regan.

Erl Kent/Kaj

Lirov odani prijatelj i pristalica. Iako prognan, Kent se maskira u Kaja i trudi se da ostane uz svog kralja.

Edgar/Siromašni Tom

Gločesterov stariji sin. Edgar je jedini zakoniti Gločesterov naslednik. Ali on mora da pobegne i sakrije se od svog oca, maskirajući se kao Siromašni Tom, kada padne pod sumnju.

Edmund

Gločesterov mlađi, nezakoniti sin. On je oportunista čije ambicije ga vode da oformi savez sa Gonerilom i Regan.

Vojvoda od Olbanija

Gonerilin muž Olbaniju raste ugled tokom igre i na kraju pronalazi snage da se se odupre ženinom trudu da ubije Lira.

Vojvoda od Kornvala

Reganin brutalni muž. Kornval je zloban i divalj u u svojim pokušajima da eliminiše Lira i Gločestera.

Osvald Gonerilin nadzornik

Osvald je voljan saučesnik u Gonerilinoj zaveri i dokazuje Kentovu posvećenost Liru.

Kralj Francuske

Oženjen Kordelijom. Francuska je počastvovana i voljna da podrži Kordelijine napore da spase svog oca.

Vojvoda od Burgundija

Kordelijin prosilac. Burgundi odbija Kordeliju kada otkriva da ona ne donosi miraz.

Kuran

Gločesterov sluga.

Stari čovek

Stanar Gločestera.

Korvalove sluge

Kornvalovi pratioci, koji ga napadaju u odbrani Gločestera.

Doktor

Kordelijin pratilac

Pogledajte još

Pretraga