Back to homepage

Odiseja – Homer

Delo: Odiseja
Autor: Homer

Recenzija dela Odiseja


Odisej, Kralj Itake, je proveo 20 godina daleko od svog doma. Prvih 10 se herojski, i uspešno, borio na strani Grka u Trojanskom ratu; drugih 10 je pokušavao da se vrati kući. Saznajemo da je boginja Atina dovela do skretanja Grka sa njihovog kursa, uz pomoć teških oluja, dok su se vraćali svojim domovima. Boginja mudrosti se svetila Grcima zbog skrnavljenja njenog hrama, u kojem je jedan Grčki ratnik pokušao da siluje Kasandru, ćerku poslednjeg kralja Troje. Još gore je što ga Grci nisu kaznili. Iako je Atina uvek bila na strani Odiseja, i mnogo mu je pomogla tokom ovog epa, njeno prokletsvo je uzrok njegovog lutanja.

Kako je Odisej bio na putu, sve što je imao – njegovo kraljevstvo, njegovo bogastvo, njegov dom, i njegova žena i sin – se našlo u opasnosti. Penelopa, kraljica Itake, je bila okružena neželjenim proscima jer je ona ključ za tron i za Odisejevo bogatstvo. Kao i njen sin, Telemah, Penelopa nema snage i moći da izbaci prosce iz svog doma koji su odlučni da je ožene.

U njegovom odsustvu, Odisejev sin Telemah je prestolonaslednik i zbog toga je u konstantnoj opasnosti. Situacija će postati još gora kada sazri i postane prava opasnost za prosce njegove majke. Telemahu manjka pojava njegovog oca, i iako može da okupi vojsku na ostrvo, ne može da ostvari svoj cilj – naime, da se reši prosaca koji zloupotrebljavaju Grčki običaj gostoprimstva. Svestan da nema ni formalnu vlast i pravo da se spase, Telemah prihvata da će biti samo gospodar svoje kuće, i ničega drugog.

Ono što prosci ne znaju je da je Odisej još uvek živ. Odisej se spasao bure tako što je nabasao na ostrvo Ogigia, na kojoj se nalazi nimfa Kalipso, koja se zaljubljuje u njega. Dok bogovi Olimpa diskutuju šta će da urade sa Odisejom, Atina odlučuje da pomogne Telemahu. Ona, prerušena kao smrtnik, nagovara Telemaha da sazove skup na kojem on grdi prosce. Isto tako, priprema ga na putovanje do Pilosa i Sparte, da javi kraljevima tih mesta da je Odisej živ i zarobljen na Kalipsinom ostrvu. Antinios i ostali prosci nameravaju da, kada se vrati sa tog putovanja, ubiju Telemaha.

Na Olimpu, Zevs naređuje Hermesu da spase Odiseja. Hermes nagovara Kalipso da pusti Odiseja da otplovi, ali taman kada je krenuo, Posejdon, bog mora, uništava burom Odisejev novi brod. Posejdon ga je kaznio jer je, na početku njegovog putovanja, Odisej oslepeo njegovog sina Polifema. Atina ga opet spasava, i sada Odisej završava u kraljevstvu Feničana. Tu ga dočekuju kralj i kraljica tog mesta koji, kada čuju ko je, ga toplo dočekuju i mole da im priča priče o svojim avanturama.

Tu Odisej provodi noć pričajući priče o događajima koji su ga doveli do Kalipsinog ostrva. Tu priča priče o borbi protiv kiklopa Polifema, o putovanju do zemlje Lotofaga (onih koji jedu lotos), o iskušenjima sirena, borbe protiv čudovišta Skile, putovanja u podzemlje da se konsultuje sa prorokom Tiresijom i o njegovoj aferi sa vešticom Cirkom. Kada je završio sa pričom, Feničani ga vode kući, u Itaku. Tamo, prerušen uz pomoć Atine, on nalazi svog starog prijatelja Eumausa, i ubrzo posle njega, i Telemaha. Tu, Telemah i Odisej odlučuju da pobiju sve prosce i da povrate kraljevstvo.

Kada je stigao u Itakinu palatu sledeći dan, prerušen kao prosjak, maltretiraju ga i vređaju prosci. Jedina osoba koja ga je prepoznala je njegova stara dadilja, Euriklija, koja se kune da ga neće odati. Penelopa sumnja da je čudan prosjak Odisej. Da bi to otkrila, održava takmičenje u streličarstvu. Onaj ko može da ispali strelu iz Odisejevog velikog luka kroz red od 12 sekira će biti njen muž. Odisej je jedini ko ostvaruje ovaj poduhvat i, uz pomoć Telemaha i tog luka, ubija sve prosce.

Odisej otkriva ko je celoj palati, i konačno se sastaje sa Penelopom. Kada je otišao da vidi svog oca, Learta, napadaju ga članovi porodica mrtvih prosaca. Leart, srećan što mu se vratio sin, ubija oca Antinousa i zaustavlja napad. Zevs šalje Atinu da uspostavi mir, i konačno, Odisejevim patnjama je došao kraj.

Likovi iz dela Odiseja


Odisej

Glavni lik epa, hrabar i prepreden, vraća se na Itaku i zauzima svoje mesto kralja.

Penelopa

Žena Odiseja, verna i mudra čitavih 20 godina, tera od sebe prosce.

Telemah

Sin Odiseja i Penelope, princ koji u isto vreme pokušava da sazri i da preživi.

Leart

Odisejev otac, stari kralj koji plače za svojim sinom na okrilju Itake. Kada se vrati Odisej, vraća mu se dostojanstvo.

Eurikleja

Verna dadilja Odiseja (i Telemaha), prepoznaje gospodara kada vidi stari ožiljak na njegovoj nozi.

Antinous i Euromah

Dva glavna prosca. Antinous je agresivni ratnik, dok je Euromah prepredeni govornik.

Agamemnon

Kralj Micenije, predvodnik Grka u Trojanskom ratu. Ubija ga supruga, koja služi kao kontrast Penelopi.

Tiresija

Slepi prorok Tebe, upoznaje Odiseja u podzemlju, savetuje ga i upozorava ga.

Zevs

Kralj bogova, ponekad nepredvidiv, ali poštuje Odiseja i svoju ćerku Atinu.

Polifem

Jednooki džin, poznatiji kao kiklop. Oslepeo ga je Odisej i njegovi saputnici.

Posejdon

Bog mora, sveti se Odiseju zbog toga šta je uradio njegovom sinu, Polifemu.

Kalipso

Nimfa koja je sedam godina držala Odiseja u zarobljeništvu jer se zaljubila u njega.

Kirka

Čarobnica koja je pretvorila Odisejevu posadu u svinje, i drži ga zarobljenog godinu dana i postaje njegova ljubavnica za to vreme.

Eol

Gospodar vetrova, pomaže Odiseju, ali ga kasnije napušta jer veruje da je Odisej proklet.

Pogledajte još

Pretraga