Back to homepage

Robinzon Kruso – Danije Defo

Delo: Robinzon Kruso
Autor: Danijel Defo

Recenzija dela Robinzon Kruso


Robinzon Kruso kao mlada i impulsivna lutalica, prkosio je svojim roditeljima i otišao na more. Doživeo je seriju silovitih oluja na moru i bio upozoren od strane kapetana da ne bi trebao da bude mornar. Posramljen da bi otišao kući, Kruso se ukrcao na drugi brod i vratio sa uspešnog puta u Afriku. Ponovo isplovljavajući, Kruso je naišao na lošu sreću i zapao je u zatočeništvo u Saleu. Njegovi zarobljivači su ga pustili da ode da peca, a Kruso je to iskoristio kao prednost i pobegao, zajedno sa robom.

Spašen je od strane portugalskog broda i započeo novu avanturu. Došao je u Brazil i nakon nekog vremena postao vlasnik plantaže šećera. Nadajući se da će povećati svoje bogatstvo kupujući robove, udružio se sa ostalim plantažerima i krenuo na putovanje u Afriku da bi doveo što više robova. Nakon što su pretrpeli oluju, Kruso i ostali su se nasukali. Završio je na obali i otkrio da je jedini preživeli na ostrvu.

Kruso je odmah napravio planove za hranu i sklonište, kako bi se zaštitio od divljih životinja. Doneo je što je moguće više korisnih stvari sa nasukanog broda. Takođe, počeo je da neguje talente koje nikada ranije nije koristio kako bi se snabdeo svim neophodnim stvarima. Odsečen od sveta, počeo je da komunicira sa Bogom, tako otpočinjući prvi deo svog religijskog preobraženja. Kako bi zadržao duševno zdravlje i zabavljao se, počeo je da piše dnevnik, u koji je zapisivao svaki zadatak koji je obavio od kako je nasukan na ostrvu.

Robinzon i Petko

Robinzon Kruso i Petko

Kako je vreme prolazilo, Kruso je postao vešt majstor, sposoban da napravi mnogo korisnih stvari i tako snabdeo sebe mnogim užicima. Zahvaljujući nekim semenima koja je doneo sa sobom, naučio je dosta i o poljoprivredi. Bolest je izazvala neke proročke snove i Kruso je počeo da ponovo procenjuje svoju dužnost ka Bogu. Kruso je istraživao svoje ostrvo i otkrio jedan deo koji je bogatiji i plodniji i odlučio je da tu sagradi letnju kuću.

Jedan od prvih zadataka koje je započeo bilo je građenje kanua u slučaju da je beg moguć, ali je kanu bio pretežak da ga Kruso dovuče do vode. Potom je sagradio mali brod kojim je oplovljavao ostrvo. Kruso je razmišljao i o svom prethodnom, rđavom životu, nepovinovanju roditeljima i pitao se da li to ima veze sa njegovom usamljenošću na ostrvu.

Nakon nekih 15-ak godina provedenih na ostrvu, Kruso je pronašao otisak ljudske stope, i bio je krajnje opterećen zebnjom koja ga je držala budnim mnogo noći. Razmatrao je razne mogućnosti kako da objasni pojavljivanje otiska i počeo da preduzima dodatne mere protiv mogućeg neprijatelja. Nakon nekog vremena, Kruso je bio zaprepašten kada je pronašao razbacane ljudske kosti po obali, očigledno ostatke divljačkog obeda. Ponovo su ga obuzeli novi strahovi. Istražio je prirodu kanibalizma i premišljao se o svom pravu da se umeša u običaje drugog naroda.

Kruso je bio oprezan nekoliko godina, ali ni sa čim se nije susreo što bi ga uznemirilo. Pronašao je pećinu koju je koristio kao ostavu i u decembru iste godine, špijunirao je kanibale koji su sedeli oko logorske vatre. Nije ih video neko vreme nakon toga.

Jednog dana, Kruso je video brod u nevolji, ali svi sa broda su se već udavili i Kruso je ostao bez društva. Međutim, bio je u mogućnosti da uzme mnogo potrebnih stvari sa ovog nedavno nasukanog broda. Nakon nekog vremena, kanibali su se iskrcali na ostrvo i jedan žrtva im je pobegla. Kruso mu je spasio život, nazvao ga Petko i naučio engleski. Petko je uskoro postao Krusoov ponizni i odani sluga.

Kruso i Petko napravili su plan da odu sa ostrva i sagradili novi brod. Kruso je takođe započeo religijsku konverziju Petka, preobražujući ga iz pagana u protestanta. Njihov put je bio odložen zbog povratka divljaka. Ovog puta je bilo neophodno napasti kanibale kako bi se spasila dva zarobljenika jer je jedan od njih bio belac. Taj belac je bio španac a drugi je bio Petkov otac. Kasnije su njih četvorica smislila plan da dođu do kopna i spasu 16 špančevih sunarodnika. Prvo su sakupili dovoljno hrane kako bi snabdeli sve te dodatne ljude. Kruso i Petko su se složili da sačekaju na ostrvu dok španac i Petkov otac ne dovedu te ljude.

Nedelju dana kasnije su špijunirali brod ali su otkrili da se na brodu dogodila pobuna. Zlobnim sredstvima, Kruso i Petko su spasili kapetana i još dvojicu muškaraca i nakon mnogo spletkarenja povratili kontrolu nad brodom. Zahvalni kapetan dao je Krusou mnogo poklona i vratio njega i Petka nazad u Englesku. Neki od pobunjenih članova posade ostavljeni su na ostrvu.

Kruso se vratio u Englesku i otkrio da je tokom odsustva postao bogat čovek. Nakon odlaska u Lisabon da sredi neke poslove, Kruso se kopnom vraća nazad u Englesku. Kruso i njegova pratnja susreli su se sa mnogim problemima tokom prelaska planina, ali su na kraju bezbedno stigli u Englesku. Kruso je za velike pare prodao svoju plantažu u Brazilu, oženio se i dobio troje dece. Na kraju su ga ipak ubedili da krene na još jedno putovanje i on je posetio svoje staro ostrvo, gde obećava nove avanture.

Likovi iz dela Robinzon Kruso


Robinzon Kruso

Narator priče. Kruso isplovljava u svojoj devetnaestoj godini, uprkos očevom zahtevu da ostane kod kuće i bude zadovoljan svojom osrednjom pozicijom. Kruso u jednom trenutku osniva farmu u Brazilu i shvata da živi život koji mu je otac namenio samo na drugom kraju sveta daleko od Engleske. Kruso otplovljava na obalu Gvineje da bi trgovao robovima, ali kada zapadne u strašnu oluju, on dospeva zarobljen na pustom ostrvu. Tamo je bio 35 godina i vreme provedeno tamo je osnova romana.

Kapetanova udovica 

Supruga prvog kapetana koji je Krusoa uzeo pod svoje. Kruso ostavlja svoju ušteđevinu njoj i ona se brine o njegovom novcu veoma pažljivo. Kruso je ponovo sreće kada je otišao sa ostrva i vratio u Englesku; ona ga ohrabruje da se nastani u Engleskoj.

Ksuri

Sluga na brodu na kojem je Kruso bio zarobljen; odan je Kruso kada obojica pobegnu. Ksurijeva posvećenost proriče ulogu koju kasnije igra Petko, iako mladi Kruso na kraju prodaje nazad Ksurija u robstvo radi zarade.

Kapetan broda

Kapetan broda koji spašava mladog Krusoa i Ksurija; ovaj čovek se sprijateljuje sa mladim Krusoom i nudi mu novac i pomoć. Oni se ponovo ujedinjuju nakon 35 godina koje je Kruso proveo na ostrvu.

Petko

“Divljak” kojeg Kruso spašava sigurne smrti od strane kanibala. Petko je zgodan, inteligentan, hrabar i odan, a nijedan od ovih kvaliteta nije uglavnom povezan sa “divljacima”. On služi verno Krusou tokom njegovog života.

Pretraga