Back to homepage

Romeo i Julija – Vilijam Šekspir

Delo: Romo i Julija
Autor: Vilijam Šekspir

Recenzija drame Romeo i Julija


Prvi dan, nedelja: I čin , scena 1 – II čin, scena 2

Po početku drame, dugoročna zavada između porodica Montag i Kapulet nastavlja da ometa mir Verone, grada smeštenog na severu Italije. Tuča između sluga koji rade za ove porodice podstakla je princa da zapreti porodicama Montag i Kapulet kako bi održao mir žalosti nad smrću.

Benvolio savetuje svom nesrećno zaljubljenom prijatelju, Romeu (Montagu) da odustane od gajenja ljubavi prema Rozaliji i potraži novu ljubav.

Te večeri, Kapulet održava bal pod maskama kako bi podstakao vezu između njegove ćerke, Julije i Parisa, prinčevog rođaka. Sakrivajući svoj identitet pod maskama, Romeo i Benvolio odlaze na bal gde se Romeo i Julija zaljubljuju na prvi pogled, međutim na kraju večeri otkrivaju svoj identitet, te da pripadaju porodicama koje su u zavadi. Po povratku kući sa gozbe, Romeo preskače ogradu Kapuletovih voćnjaka da bi ponovo ugledao Juliju. Julija se tada pojavljuje na balkonu i par razmenjuje zavete ljubavi, kada su se i složili da će se venčati narednog dana.

Drugi dan, ponedeljak: II čin, scena 3 – III čin, scena 4

Romeo pita kaluđera Lorensa da li bi izvršio čin ceremonije venčanja. Kaluđer neodlučno pristaje, u nadi da će svojim postupkom napokon izmiriti svađu između ove dve porodice, te venčava Romea i Juliju tog popodneva.

U međuvremenu, Julijin rođak Tibalt izaziva Romea na dvoboj. Romeo odbija da se bori kad ga je Tibalt izazvao, iz razloga što su sad deo iste familije. Romeov prijatelj nagle naravi, Merkutio, se tada umešao i prihvatio izazov. Romeo u međuvremenu pokušava da ode, međutim tada Tibalt fatalno ranjiva Merkutija pod Romeovom rukom. Romeo zatim iz osvete ubija Tibalta i beži.

Romeo i Julija

Romeo i Julija – Ford Madoksa Braun

Princ objavljuje proterivanje Romea iz kraljevstva zbog ubistva Tibalta. Krijući se u kaluđerovoj ćeliji, Romeo se uspaničio nakon što je čuo vesti i pokušao da se ubije, ali kaluđer ga sprečava u tome obećavajući mu da će obelodaniti njegov i Julijin brak, te će na taj način steći prinčev oproštaj. Romeo i Julija proslavljaju svoju prvu bračnu noć pre nego što je on u zoru otputovao za Mantuu.

Treći dan, utorak: III čin, scena 5 – IV čin, scena 3

Tog jutra, Julija saznaje da je od strane svog oca obećana za udaju Parisu, u četvrtak. Kapuletovi, nesvesni da Julija ne tuguje zbog Tibaltove smrti već zbog Romeovog bega, uvereni su da će joj venčanje skrenuti misli od tugovanja. Uznemirena prospektom lažnog braka i izolovana od svoje familije, Julija potražuje savet kaluđera Lorensa, koji joj je ponudio napitak za spavanje koji će učiniti da izgleda kao da je mrtva na 42 sata. Tokom tog perioda, kaluđer će poslati poruku Romeu u Mantuu tako da se on može vratiti na vreme kad je predviđeno da se Julija probudi.

Julija se vraća kući i pristaje da se uda za Parisa. U momentu euforije, njen otac pomera venčanje sa četvrtka na sredu, primorajući Juliju da popije otrov te večeri, skraćujući vreme da poruka dospe do Romea.

Četvrti dan, sreda: IV čin, scena 4 – V čin, scena 2

Ranih jutarnjih sati u sredu pronađeno je Julijino beživotno telo i ona je smeštena u porodičnu grobnicu. Kako epidemija kuge sprečava kaluđerovu poruku da dospe do Romea, umesto poruke dobija vest o njenoj smrti. Očajavajući, Romeo kupuje otrov u apoteci i vraća se za Veronu.

Kasnije te večeri, Romeo ulazi u porodičnu grobnicu Kapuletovih gde se susreće i suočava sa Parisom. Njih dvojica se zatim upuste u konflikt koji se završio Parisovom smrću. Nesvestan da je Julija i dalje živa, Romeo uzima otrov i umire. Kaluđer je stigao previše kasno, otkrivajući tela baš u vreme kad je Julija počela da se budi. On zatim moli Juliju da pođe sa njim, međutim Julija odbija i zabada Romeov bodež u svoje telo.

Peti dan, četvrtak: V čin, scena 3

Zora sviće i dolazi straža, blisko praćena od strane princa koji zahteva da zna sve što se dogodilo. Zatim su došle i obe familije, i kaluđer je istupio da objasni tragični splet događaja. Smrću Romea i Julije napokon se stavila tačka na zavadu između ove dve familije, kako su se Kapuletovi i Montagovi napokon udružili da tuguju u miru.

Likovi iz drame Romeo i Julija


Julija

Julija je Kapuletova ćerka. Julija je predstavljena kao mlada i nevina adolescentkinja koja nije još napunila ni 14 godina. Njen mladi duh osporen je tokom radnje ove drame kako bi se prikazala njena tranzicija iz adolescencije u zrelost, te naglasila njena uloga tragične heroine. Julijina ljubav prema Romeu daje joj snagu i hrabrost da se suprotstavi svojim roditeljima, te da se suoči sa smrću dva puta.

Romeo

Romeo je Montagov sin. Važi za voljenu i poštovanu ličnost od strane građana Verone. Predstavljen je prvobitno kao komični romantičar, čemu su doprinele njegove prenaglašene izjave ljubavi prema Rozaliji. Nakon što upoznaje Juliju, Romeo gubi tendenciju da se ponaša kao tradicionalni, moderan ljubavnik, te njegove reči poprimaju veću ozbiljnost i naglašavaju razmere ljubavi koju on gaji prema Juliji. Osvetivši Merkutia, on započinje niz tragičnih događaja koji kulminiraju njegovim samoubistvom, prouzrokovano uverenjem da je Julija mrtva.

Merkutio

Merkutio je prinčev rođak i Romeov prijatelj. Njegovo ime potiče od reči živa (mercury), koja je hemijski element koji ima burnu reakciju, baš kao i sam lik. Merkutio je nepristojan, pričljiv i ismejava Romeovu zaljubljivu prirodu u cilju da je promeni. On prihvata Tibaltov izazov na dvoboj kako bi odbranio Romeovu čast, što je prouzrokovalo besnu reakciju Romea, koji zatim ubija Tibalta.

Tibalt

Tibalt je nećak gospođe Kapulet i Julijin brat od tetke. Ima uzavrelu i nasilnu narav, a pre svega ceni čast. Izazvao je Romea na dvoboj kao odgovor na njegovo pojavljivanje na balu Kapuletovih. Njegov izazov prihvata Romeov prijatelj, Merkutio, kojeg on tokom dvoboja ubija. Tibalt zatim biva ubijen od strane Romea, kao osvetu za Merkutiovo ubistvo.

Dadilja

Julijina dadilja je osoba koja služi kao osoba od poverenja i prenosilac poruka za Romea i Juliju. Dadilja, poput Merkutia, voli da priča i da se podseća, a njen stav o ljubavi je poprilično nepristojan. Odnosi se prema Juliji sa puno ljubavi i pažnje, međutim ona ugrožava svoju poziciju poverenika tako što nagovorava Juliju da odustane od Romea, te da se povinuje željama Kapuletovih i uda se za Parisa.

Kaluđer Lorens

Kaluđer Lorens je fratar kojem se Romeo često ispovedao i koji je služio kao savetnik Romeu i Juliji. On pristaje da venča Romea i Juliju u tajnosti, nadajući se da će taj čin povratiti mir između njihovih familija. Njegovi planovi da ujedini Juliju sa Romeom su upropašteni od strane sudbine. Takođe je kaluđer bio taj koji je stvorio napitak za spavanje koji je Juliju učinio da izgleda kao da je mrtva na 42 sata, u cilju da spreči njenu udaju za Parisa. Na posletku, princ priznaje kaluđerove postupke kao dobronamerne.

Kapulet

Gospodin Kapulet je Julijin otac kojeg karakteriše impulsivna i brzopleta narav. Prvobitno se protivio braku između Julije i Parisa jer je ona još vrlo mlada, međutim kasnije se predomišlja i ljutito zahteva od Julije da se povinuje njegovim željama. Smrt Romea i Julije je na kraju predstavljala završetak zavade između njega i Montaga.

Paris

Paris je plemeniti prinčev rođak. On je pristojan, privlačan i živi u nadi da će oženiti Juliju. Konflikt između Parisa i Romea u grobnici Kapuletovih nastaje nakon što Paris pomišlja da je Romeo došao sa ciljem da obeščasti tela Tibalta i Julije.

Benvolio

Benvolio je Montagov nećak i Romeov i Merkutiev prijatelj. On se trudi da održi sklad između Tibalta i Merkutia, a nakon njihove smrti, Benvolio služi kao pripev, objašnjavajući okolnosti nesrećnog spleta događaja.

Gospođa Kapulet

Gospođa Kapulet je Julijina majka i osvetoljubiva žena koja zahteva Romeovu smrt kao kaznu za ubistvo Tibalta. Ona prema Juliji ima hladan i održan odnos, te očekuje da Julija bespogovorno ispuni očeve želje i uda se za Parisa.

Montag

Gospodin Montag je Romeov otac koji je zabrinut zbog sinovljevog melanholičnog ponašanja i zaljubljive naravi.

Baltazar

Baltazar je Romeov sluga koji mu je preneo vesti o Julijinoj smrti u Mantuu.

Apotekar

Apotekar je siromašni hemičar koji ilegalno prodaje otrov Romeu.

Eskalus, princ Verone

Princ Eskalus je simbol zakona i reda u Veroni, međutim on ne uspeva da spreči nasilne ispade između porodica Montag i Kapulet. Samo smrt Romea i Julije, uprkos prinčevom autoritetu, mogla je da obustavi svađu između njih.

Kaluđer Džon

Kaluđer Džon je fratar kojeg je poslao kaluđer Lorens da prenese poruku Romeu da je Julija popila napitak za spavanje. On je zatim sprečen da ode u Mantuu, te poruka nikada nije stigla do Romea.

Gospođa Montag

Za razliku od gospođe Kapulet, gospođa Montag je miroljubiva i ne sviđa joj se količina nasilja prouzrokovana zavadom. Poput njenog muža i ona je zabrinuta zbog Romeovog tajnovitog i povučenog ponašanja. Vest o Romeovom proterivanju joj slama srce, te umire od tuge.

Petar

Petar je sluga Kapuletovih koji uslužuje Julijinu dadilju.

Abram

Abram je sluga porodice Montag.

Sampson

Sampson je sluga u domaćinstvu Kapuletovih.

Gregori

Gregori je sluga u domaćinstvu Kapuletovih.

Pogledajte još

Pretraga