Back to homepage

Stranac – Alber Kami

Delo: Stranac
Autor: Alber Kami

Recenzija dela Stranac


Merso, mladić koji živi u Alžiru, dobija telegram u kome piše da mu je umrla majka. Odlazi u Marengo kako bi posetio starački dom u kojem je živela njegova majka. Po dolasku traži od direktora da vidi majku, međutim direktor ga obaveštava da je njeno telo već u kovčegu.

Te iste noći Merso ostaje da bdi nad majčinim telom. Sledećeg jutra ga direktor obaveštava da će se na sahrani pojaviti i Tomas Perez, čovek koji je bio veoma blizak sa njegovom majkom. Na putu ka groblju Perez se onesvešćuje. Merso kasnije izjavljuje da se ne seća baš najbolje sahrane, i sa osmehom na licu se vraća u Alžir.

Sutradan Merso odlazi na plažu gde sreće Mariju Kardonu koja je radila kao daktilografkinja kod njega u kancelariji. Dogovaraju se da odu u bioskop te iste večeri kako bi pogledali jednu komediju. Nakon filma njih dvoje provode noć zajedno. Kada se Merso probudio, Marija je već bila otišla. Ostaje u krevetu do podneva, zatim ostatak dana provodi na balkonu posmatrajući prolaznike.

Sutradan odlazi na posao. Po povratku sreće Salamana, starca koji živi u njegovoj zgradi. Takođe se susreće i sa Remonom, komšijom o kome kruže glasine da je svodnik, a koji ga poziva na večeru. Prilikom večere Remon se priseća situacije u kojoj je prebio svoju ljubavnicu zato što ga je prevarila. Zbog toga se posvađao i sa svojim bratom. Remon sada želi da se osveti ljubavnici, međutim neophodna mu je pomoć Mersoa koji bi joj napisao pismo. Merso pristaje na to, i piše pismo iste večeri.

Nekoliko dana kasnije Marija dolazi u posetu. Na njeno pitanje da li je voli, Merso odgovara kako njihova veza ne znači ništa. Njih dvoje izlaze iz stana nakon što su čuli viku. Pojavljuje se policajac koji udara šamar Remonu, rekavši mu da će morati da pođe u stanicu zato što je prebio svoju devojku. Remon traži od Mersoa da svedoči u njegovu korist, što Merso prihvata. Te iste noći Remon sreće Salamana koji je tužan zato što mu je pobegao pas.

Na Marijino pitanje da li bi želeo da je oženi, Merso ravnodušno odgovara da hoće ukoliko ona to želi. Nekoliko dana kasnije Merso, Marija i Remon odlaze u vikendicu na plaži Remonovog prijatelja Masona. Tog popodneva Mason, Remon i Merso sreću dvojicu Arapa, od kojih je jedan brat Remonove devojke. Nakon žučne svađe, Arapin ranjava Remona nožem. Nakon što se malo oporavio, Remon i Merso se vraćaju na plažu gde zatiču Arape. Remon vadi pištolj sa namerom da ih ubije, međutim Merso ga odvraća od toga i oduzima mu pištolj. Kasnije, međutim, Merso se vraća na plažu i bez ikakvog razloga ubija brata Remonove devojke.

Merso biva uhapšen. Njegov advokat je zaprepašćen time što Merso ne pokazuje ni trunku griže savesti. Istražitelj koji ga ispituje je takođe začuđen njegovom hladnokrvnošću. On zahteva od Mersoa da se okrene veri u Boga, što ovaj odbija rekavši da u Boga ne veruje. Istražitelj, razjaren ovakvim odgovorima, naziva Mersoa antihristom.

Marija posećuje Mersoa i izražava nadu da će ga osloboditi i da će se njih dvoje u miru venčati. U iščekivanju presude, Merso se prilagođava na život u zatvoru. Izolacija od prirode, žena i cigareta ga muči u početku, međutim ipak se privikava i gotovo da počinje i da ne primećuje njihovo odsustvo.

Dolazi trenutak suđenja. U jednom trenutku tokom suđenja dolazi na red i priča o samom Mersou kao ličnosti kao i o njegovoj reakciji na smrt njegove majke. Direktor i nekolicina ljudi koji su bili na bdenju svedoče. Tvrde da Merso nije pokazivao nikakve znake tuge. Marija nevoljno priznaje da su dan nakon sahrane ona i Merso išli u bioskop da pogledaju komični film. Tužilac naziva Mersoa čudovištem, tvrdeći da je njegov nedostatak osećanja pretnja čitavom društvu. Proglašavaju ga krivim, i Merso biva osuđen na pogubljenje.

Merso se vraća u zatvor gde čeka da bude pogubljen. Bori se da se pomiri sa svojom sudbinom, i prilično mu je teško da prihvati tu neizbežnu situaciju. Kapelan dolazi u posetu i ubeđuje Mersoa da se odrekne ateizma i okrene Bogu, međutim Merso odbija. Besan, grabi kapelana i viče na njega. Izjavljuje da je pametna odluka to što veruje u beznačajan fizički svet. Merso po prvi put dolazi do saznanja da njegovo postojanje nema nikakvog smisla. Gubi svaku nadu i miri se sa svojom situacijom.

Likovi iz dela Stranac


Merso 

Glavni junak i narator. Merso govori o svojim iskustvima i dešavanjima sa distance. Potpuno je ravnodušan prema drugima, čak i prema svojoj majci i devojci Mariji. Odbija da se drži ustaljenih konvencionalnih pravila. Nakon što ubija čoveka bez ikakvog očiglednog razloga, Merso završava u zatvoru. Njegov ateizam i nedostatak griže savesti predstavljaju ozbiljan problem društvu u kome živi.

Marija Kardona

Daktilografkinja koja je nekada radila sa glavnim junakom. Započinje ljubavnu vezu sa njim dan nakon sahrane njegove majke. Marija je mlada i živahna devojka koja uživa u plivanju i prirodi. Međutim, Merso je opčinjen samo Marijinom fizičkom lepotom. Čak i u trenutku kada Merso pokaže potpunu ravnodušnost prema njoj, ona ostaje uz njega čak i tokom suđenja.

Remon Sintez

Lokalni svodnik koji je besan zato što ga je devojka prevarila, stoga planira da joj se osveti. Za razliku od Mersoa koji je rezervisan i hladan, Remon je veoma impulsivan i nasilan. Remon iskorišćava Mersoa kojeg veoma lako ubeđuje da mu pomogne. Ipak, Remonovo svedočenje na sudu u korist Mersou ide u prilog njegovoj lojalnosti.

Gospođa Merso

Njenom smrću započinje radnja romana. Tri godine pre tog događaja Merso ju je poslao da živi u staračkom domu. Merso veruje da je mnoge stavove u životu nasledio upravo od majke.

Kapelan

Sveštenik koji dolazi u posetu Mersou nakon što ovaj biva osuđen za ubistvo. Kapelan zahteva od Mersoa da se okrene ka Bogu, međutim Merso biva razjaren ovim predlogom i besno izjavljuje da je život besmislen i da je čitavo čovečanstvo osuđeno na smrt.

Tomas Perez  

Živi u staračkom domu, prijatelj gospođe Merso. Pre njene smrti Perez i gospođa Merso su postali gotovo nerazdvojni. Perezova veza sa gospođom Merso je jedna od retkih pravih emocionalnih privlačnosti koja se provlači kroz roman.

Istražitelj 

Ispituje Mersoa nekoliko puta nakon što biva uhapšen. Veoma uznemiren nedostatkom tuge zbog majčine smrti, istražitelj naziva Mersoa antihristom. Istražitelj je simbol društva koje se oseća ugroženim Mersoovim neobičnim i nemoralnim verovanjem.

Mason

Remonov prijatelj koji poziva Remona, Mersoa i Mariju da dođu kod njega u vikendicu. Upravo tokom ove posete Merso ubija Arapina. Mason svedoči o Mersoovoj dobroti tokom suđenja.

Salamano

Komšija koji ima bolesnog psa kojeg često tuče. Međutim, Salamano ubrzo ostaje bez psa za kojim duboko pati. Njegova neizmerna tuga je potpuna suprotnost Mersoovoj ravnodušnosti zbog gubitka majke.

Arapin

Brat Remonove devojke kojeg Merso ubija. Njegova misterioznost je upravo ono što doprinosi težini ubistva i ono što čini motiv zločina nerazjašnjenim.

Pogledajte još

Pretraga