Back to homepage

Tvrdica – Molijer

Delo: Tvrdica
Autor: Molijer

Recenzija dela Tvrdica


Sve scene se dešavaju u Parizu, u kući Harpagona.

Eliza, ćerka tvrdice Harpagona, izjavljuje ljubav koju oseća prema Valeru, ali mu isto tako govori da se boji da će mu ona dosaditi. On je uverava da neće i ona, srećna, priseća se kako ju je spasao od davljenja u reci. Valer je, zarad nje, obustavio svoju potragu za roditeljima, od kojih ga je razdvojio brodolom. On je i zarad nje ostavio i svoju plemićku titulu i laskao i umiljavao se Harpagonu, da bi mogao da dobije posao sluge u njihovoj kući.

Kada se Eliza i Kleant, njen brat, nađu sami zajedno, on joj govori kako je zaljubljen u Marianu. Ona je siromašna i lepa devojka koja, iako ne zna njegovo ime, zna da je Kleant voli. On bi želeo da im finansijski pomogne, ali ne može zbog očevog tvrdičluga. Kleant moli sestru da pokuša da nagovori oca da mu pomogne. Ako odbije, Kleant će napustiti kuću.

Harpagon maltretira Le Fleša, njihovog slugu, bez razloga. Pre nego što je izašao iz kuće, Harpagon je pretresao slugu u slučaju da nije uzeo nešto od vrednosti. Kada je ovaj otišao, Harpagon u sebi govori kako se brine da li je bilo mudro što je zakopao bogatsvo od deset hiljada kruna u baštu.

Kleant i Eliza, kako su završili svoj razgovor, prilaze ocu i govore mu kako žele da pričaju sa njim o braku. Harpagon ih prekida i objavljuje kako ne moraju da se brinu o tome, jer je on doneo odluku koja će usrećiti sve u kući. Harpagon je pitao Kleanta da li zna Marianu, devojku koja živi u blizini. Potom ga pita šta misli o njoj. Kleant, verujući da je otac odabrao njemu za brak baš onu devojku u koju je zaljubljen, ushićeno je hvali i opisuje je kao savršenu. Zadovoljan sinovljenim odgovorom, Harpagon objavljuje kako će on po drugi put da se ženi, pod uslovom da Mariana spremi makar nekakav miraz.

Šokiran, Kleant izlazi iz sobe. Harpagon javlja Elizi da je za Kleanta izabrao jednu udovicu, a Elizi gospodina Anselma- čoveka „ne starijeg od pedeset godina“. Eliza odbija, dvaput, i kune se da će se ubiti ako bude morala da se uda za njega. Harpagon predlaže da Valer, koga izuzetno poštuje, odluči. Eliza pristaje.

Kada Harpagon kaže Valer da su izabrali njega da reši svađu, on odmah staje na stranu Harpagona, i pre nego što je čuo o čemu se radi. Harpagon onda otkriva da je izabrao Anselma kao Elizinog budućeg muža. Valer, iako nezadovoljan, objašnjava Elizi da da se usprotivio Harpagonu, situacija bi samo bila gora.

U međuvremenu, Le Fleš je u Kleantovo ime pozajmio petnaest hiljada franaka, da bi Kleant pomogao Marijani i njenoj majci. Novac koji je pozajmio će morati da vrati sa kamatom od 25, 5 posto i dobiće dvanest hiljada franaka u gotovini i tri hiljade u formi svakojakog nameštaja i đinđuva.

Kasnije čovek preko koga je La Fleš nabavio novac, Simon, nalazi se sa Harpagonom i obaveštava ga da je našao mladića koji će pristati na uslove pozajmljivanja novca koje je postavio. Tako saznajemo da Kleant pozajmljuje novac od svog sopstvenog oca.

Malo dalje Kleant i La Fleš su iznenađeni što vide Simona kako razgovara sa Harpagonom. Kada ih Simon ugleda, on upoznaje Harpagona sa čovekom kome je pozajmio novac, tj. sa sinom. Onda nastaje svađa između Kleanta i Harpagona.

Posle ove scene saznajemo da Harpagon nije upoznao Marianu, mada je jeste video. Uposlio je Frosinu, prepredenu i zlobnu ženu, da bi osvojio Marianu. Frosina je sredila tako da će Marijana da joj se pridruži na večeri gde će joj pomoći da uda Elizu za Anselma. Mariana i Eliza treba da budu na jednom vašaru i da se vrate na vreme za večeru.

U međuvremenu Frozia obaveštava Harpagona o mirazu Mariane. Harpagon je oduševljen što će dobijati dvanaest hiljada franaka godišnje. Ali, Frosina dalje objašnjava da pošto ona malo jede, ne kocka se i ne žudi za nakitom i skupom odećom, da će on uštedeti tu već naveden sumu.

Shvatajući šta je rekla, Harpagon je zgrožen, ali Frosina ga smiruje sa infomracijom da Marianina porodica ima i zemlje u „nekoj zemlji“. Uz to ga uverava da ne treba da ga brine da će nju njegova starost odbiti.

Frozina ga je zamolila da joj plati za usluge, ali on je ignoriše. Nekoliko puta ona njega to pita, i nekoliko puta on nju odbija sve dok on ne ode u drugu sobu.

Posle upoznavanja sa Harpaganonom, prva stvar što Mariana kaže Frosini je kako je on neprijatan čovek. Kada Harpagon pita frozinu za Marianino mišljenje, ona mu kaže kako Mariana misli da je on savršen. Potom na scenu dolaze Kleant i Eliza. Kleant odmah izjavljuje svoje protivljenje Marianinom braku. Mariana i Eliza odlaze na vašar.

Pri povratku, Kleant pita Marijanu da li je videla lepši dijamant od onog koji nosi njegov otac. Kada je rekla kako je lep, Kleant ga uzima i daje ga njoj, govoreći kako njegov otac želi da ga joj pokloni. Kada ona odbija, Kleant je dalje uverava kako će se njegov otac uvrediti ako ne prihvati poklon. Harpagon je pocrveneo od besa. Posle odlaska zvanica, Kleant i Harpagon odstaju sami i yapočinju svađu. Hapragon se odriče sina.

U međuvremenu, La Fleš je otkrio Harpegonovo blago u bašti i potajno ga pokazuje Kleantu. Harpagon otkriva nestanak blaga i poziva policiju. Sumnja pada na Valera, koji priznaje krivicu, verujući da „dragoceno blago“ koje je ukradeno od Harpagona je Eliza. Kada je konačno Ansalm, gospodin obećan Elizi, došao na večeru, Harpagon mu objašnjava šta se sve desilo. Ansalm objavljuje kako ne želi da tera bilo koga na brak.

Kada Harpagon dalje nastavi sa napadom na Valera, Valer priznaje da je sin plemića, Don Tomasa d’Albrućija. Anselm zna ko je taj plemić, ali ne veruje Valeru. Po Anselmu, taj plemić je poginuo zajedno sa ženom, sinom i ćerkom, u brodolomu.

Valer se slaže ali i napominje da je njega i njihovog slugu, spasao španski brod. Kapetan tog broda ga je odgajio. Nedavno je saznao da je njegov otac preživeo, ali nije mogao da se posveti traganju zbog Elize. Kao dokaz prilaže narukvicu koju mu je majka dala. Mariana onda objavljuje da je njena majka njegova majka, na osnovu cele priče. Anselmo onda priznaje da je on njihov otac. Preživeo je brodolom, ali je mislio da je njegova porodica poginula. Promenio je ime da bi zaboravio na prošlost.

Kleant zna gde je Harpaganov novac i da će mu reči gde je ako odobri brak Kleanta i Mariane. Harpagon prihvata i svi likovi srećni odlaze sa scene, sa izuzetkom Harpagona, koji ostaje sam sa svojim novcem.

Likovi iz dela Tvrdica


Harpagon

Glavni lik i protagonista koji provodi veliki deo svog vremena razmišljajući o novcu, i kako da zaradi i uštedi što više. On je udovac sa sinom Kleantom i ćerkom Elizom. Iako ima preko sedamdeset godina, pokušava da se oženi mladom i lepom Marianom.

Kleant

Sin Harpagona. Zaljubljen u Marianu. Traži kredit da pomogne njoj i njenoj majci.

Eliza

Ćerka Harpagona. Valer je zaljubljen u nju. Harpagon želi, protivno njenim željama, da je uda za nekog bogataša.

Valer

Sin Anselma i ljubljeni Elize. Radi kao sluga u domaćinstvu Harpagona da bi bio blizu Elizi.

Mariana

Ljubljena Kleanta, koji ju je spasao od davljenja.

Marianina majka

Bolesne žena koju čuva ćerka. Pred kraj drama saznajemo da je ona majka Valera. Ne priča u drami.

Anselm (don Tomas d’Alburći)

Bogataš namenjen Elizi. Pred kraj drame saznajemo da je otac Valera i Mariane, za koje je mislio da je izgubio u brodolomu. Sastaje se sa njima posle 16 godina.

Pogledajte još

Pretraga