Back to homepage

Ujka Vanja – Anton Pavlovič Čehov

Delo: “Ujka Vanja”
Autor: Anton Pavlovič Čehov

Recenzija dela “Ujka Vanja”


“Ujka Vanja” počinje jednim tmurnin, jesenjim podnevom u bašti profesora Serebrjakova. Astrov, seoski lekar, se priseća kakp je prvi put došao u taj region. To je period kada je Vera Petrovna, Serebrjakova prva žena i majka njegove ćerke Sonje, bila živa. U sadašnjosti, Serebrjakov se vratio na svoje imanje sa svojom mladom ženom, Jelenom; Astrov je tu da leči profesorov giht.

Astrov potom drži jedan dug govor o tome kako je život postao dosadan i da mu ne treba niko i ništa i da ništa i nikoga ne voli. Vojnitski (“Ujka Vanja”) stupa na scenu, zevajući. On je brat Serebrjakove prve žene i upravnik imanja. Žali se kako profesor i njegova žena zapostavljaju imanje i smatra da su svi na imanju tužno letargični.

Kada Astrov zameri Vojnitskom na njegovom lošem raspoloženju, Vojnitski mu odgovara da je on postao star i lenj, i da je potraćio svoj život. Dugi niz godina je Vojnitski, koje je pre obožavao profesora, slao dobar deo zarade imanja Serebrjakovu, a za sebe ostavljao samo sitniš. Sada smatra da je Serebrjakov šarlatan. Kada Astrov pomene da Vojnitski izgleda ljubomorno, ujka Vanja se složi sa njim.

Sonja, Jelena i Marija Vasilevna (Vojnitskina majka) im se pridružuju. Astrov iskazuje svoje gađenje prema ljudskoj potrebi da uništava, i veliča lepotu prirode. Jelena i Vojnitki onda odšetaju do verande. Vojnitski je protiv Jeleninog braka i iznenada pokušava da izjavi svoju ljubav prema njoj, dok ga ona grubo odbija.

Drugi čin počinje uveče, kasno, u trpezariji. Pre odlaska u krevet, Serebrjakov se žali na svoju starost. Astrov, kojeg je poslala Sonja, se pojavljuje, ali profesor odbija da ga vidi. Kada je profesor konačno zaspao, Jelena i Vanja pričaju. Ona priča o nemiru u kući, dok Vanja se žali na svoj propali život. Oseti da je potraćio mladost i da je njegova neuzvraćena ljubav prema Jeleni samo čini situaciju mnogo gorom. Jelena ne želi da ga sluša.

Ostavljen sam, Vanja se pita zašto se nije zaljubio u Jelenu kada ju je upoznao pre 10 godina. Možde bi se venčali i imali srećan život zajedno. U to vreme Vanja je verovao da je Serebrjakov velik čovek i bio je srećan što je svojim radom pomagao profesoru. Sada veruje da je profesorovo delanje beznačajno i oseti da mu je život prazan. Dok Vanja pati za prošlošću, Astrov se vraća pijan, i njih dvojica otpočinju priču. Sonja izjavljuje da samo rad iskreno ispunjava ljude.

Napolju se sprema oluja i Astrov priča sa Sonjom o teškoj atmosferi u kućo; Astrov smatra da je Serebrjakov težak čovek, da je Vanja hipohondar i da je Jelena šarmartna, ali lenja. Tužan je što ima već dugo vremena od kad je bilo koga voleo. Sonja moli Astrova da prestane da pije, upozoravajući ga da će ga alkohol uništiti. Kroz dalji razgovor se vidi da je Sonja zaljubljena u Astrova, i da on toga nije svestan.

Kada je doktor otišao, Sonja ulazi i miri se sa Sonjom, posle duge svađe. Jelena uverava Sonju da je oa nekad volela Soninog oca. Dok Jelena priča kako je nesrećna, Sonja ne može da stane sa hvaljenjem Astrova. Lepo raspoložena, Sonja je otišla da pita profesora da li Jelena može da svira klavir. Profesorova zabrana joj kvari raspoloženje.

Trećo čin počinja sa Vanjom, Sonjom i Jelenom u dnevnoj sobi. Pozvao ih je Serebrjakov. Vanja još veliča Jelenu i moli je da se oslobodi. Sonja se žali Jeleni kako, iako je zaljubljena u njega već 6 godina, Astrov je uopšte ne primećuje, jer nije lepa. Jelena predlaže da ona lično ispita Astrova. Sonja je oduševljena, ali s ipak pita da li je ne znanje bolje do istine, jer joj onda makar preostaje nada.

Astrovov odgovor na Jelenino pitanje o Sonji je negativan, ali i zaključuje, netačno, da Jelena njega proverava o njegovim osećanjima prema njoj samoj. Astrov ljubi Jelenu, čin koji Vanja vidi. Jelena objašnjava Sonji da je Astrov ne voli.

Serebrjakov predlaže prodaju imanja da bi rešio financijske probleme porodice. Pritom namerava da novac od prodaje uloži. Ljutito, Vanja pita gde će on, Sonja i njegova majka živeti. Izjavljuje da imanje zapravo pripada Sonji i da profesor nikada nije cenio Vanjinu žrtvu. Kako je postajao sve razjareniji, tako je Vanja vikao na profesora, optuživao ga za svoj propali život i čak rekao da da nije bilo Srebrjakova, on bi bio novi Šopenhauer ili Dostojevski. Vanjina majka ga ne teši, već ga savetuje da posluša profesora. Kada ga je Srebrjakov uvredio, Vanja je izleteo iz sobe. Profesor ga prati. Van scene čujemo pucanj, i Srebrjakov se vraća, dk ga juri Vanja, sa napunjenim pištoljem. On opet puca, ali promašuje i, sa gađenjem baca pištolj i sede u stolicu.

Poslednji čin

Marina i Telegin, sluge porodice, diskutuju planirani odlazak Serebrjakova i Jelene. Kada Vanja i Astrov stupe na scenu, Astrov izjavljuje da su on i Vanja jedini dobri, kulturni ljudi u tom regionu. Vanja je ukrao bočicu Astrovog morfina, verovatno da počini samoubistvo; Sonja i Astrov ga mole da vrati narkotik, što je i uradio.
Jelena i Serebrjakov se opraštaju sa svima. Serebrjakov se miri sa Vanjom. Dok se Vanja žali na tugu što mu je u srcu, Sonja priča o životu, radu i o životu posle smrti, i kako će ujka Vanja imati mira u sledećem životu.

Likovi iz dela “Ujka Vanja”


Ivan Petrovič Vojnitski (Vanja) 

Glavni lik drame. Ogorčen, depresivan, ospednut prošlošću. Mizantrop.

Aleksandar Vladimirovič Serebrejakov

Egoističan i arogantan propali akademik. Ogorčen i ograničeno mu je kretanje zbog gihta i starosti.

Jelena Andrevna

Profesorova lepa žena. Zarazno lenja.Žrtvovala je svoju karijeru muzičarke radi braka, sa kojim je ne iz ljubavi, nego iz dužnosti i inercije.

Mikhail Lvovič Astrov

Doktor uvek izgubljen u mislima, emocionalno tup. Pokazuje znake života kada priča o prirodi.

Sofija Aleksandrovna(Sonja)

Srebrjakova ćerka. Vredna i neugledna, posvetila život radu.

Pogledajte još

Pretraga