Back to homepage

Razgovorni stil

Razgovorni ili govorni (usmeni) stil je najprisutniji i najraznovrsniji. Razlikuje se u zavisnosti od uzrasta, zanimanja, obrazovanja, socijalnog statusa govornika ili nekih drugih odredbi.

S obzirom na to da je razgovorni/usmeni jezik živ i neposredan sastoji se od pauza, usporavanja i ubrzavanja govora, različitih tempa, povišavanja i snižavanja tona govora, menjanja nijanse u intonaciji, a usmeni govor često prate i pokreti tela, lica, različiti pogledi i izrazi lica.

Govorni stil je uglavnom gramatički neispravan ili leksički nečist (sa dosta dijalektizama, slenga i sličnih neknjiževnih reči), ali se zbog spontanosti razgovornog stila na ove elemente ne obraća pažnja, a rečenice dopunjavaju gest, mimika i intonacija.


“… Batali, more, tek da se ne dokoliše! Jedva mi sinoć gazda Luko ustupi i četiri banke i moja rana da bude. No svejedno, računam, ako se zapne danas i jutros gotova stvar. A Luko mi veli: “Kosi, vrag te tvoj, al’ od četiri bandare ni aspre više!” Nije pravo, velim mu ja, lani je bilo šes i tvoja rana.”

Pretraga