U sredu u 70% škola neće biti časova

20/10/2014 16:03

U sredu u 70% škola neće biti časova

Reprezentativni sindikati prosvetara organizovaće u sredu jednodnevni štrajk upozorenja i ne nameravaju da odustanu od njega uprkos tome što je za sutra zakazan razgovor sa ministrom Verbićem.

Organizatori protesta su Unija, Sindikat obrazovanja Srbije, Gradski sindikat prosvetnih radnika Srbije “Nezavisnost” i Sindikat radnika u prosveti Srbije, a njihovi zahtevi su da prosvetni radnici ne budu obuhvaćeni smanjenjem plata u javnom sektoru, kao i da se urede platni razredi i sistem obračuna zarada u javnom sektoru.

Portparolka Unije sindikata prosvetnih radnika Jasna Janković rekla je da ministar Verbić ne može da reši ovaj problem, već samo Ministarstvo finansija i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Ona je istakla da su se već sastajali sa ministrom, ali da on ne može da reši njihov problem jer on nije zadužen za plate njegovih zaposlenih.
“Smatramo da je besmisleno umanjivati plate, koje su ionako ispod proseka javnih službi i neverovatno ispod proseka zarada u javnim preduzećima”, izjavila je ona za agenciju Beta.

Naime, prosečna zarada u javnim preduzećima iznosi 65.000 dinara, u javnim službama 56.000 dinara, a u prosveti 43.000 dinara.

Prosvetari tvrde da će nastaviti sa štrajkovanjem jer je obrazovanje već u veoma lošem stanju, a smanjenjem plata se nikako neće popraviti na bolje.

Janković je navela da bi to sve drugačije išlo kada bi došlo do uređenja platnih razreda koje bi moglo da preupredi smanjenje plata kada bi to bilo sprovedeno kao u uređenim evropskim zemljama. Ona kaže da bi trebalo prvo uvesti platne razrede i plaćanje po stručnoj spremi, a zatim smanjiti plate ukoliko bude potrebe za tim.

Prema njenim rečima, u sredu će štrajk podržati više od 70% škola u Srbiji koje imaju svoje članstvo u četiri reprezentativna sindikata, a tim protestom se neće sve završiti.

Prosvetni sindikati planiraju okupljanje u sredu, 22. oktobra na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, s početkom u 13 časova.

Izvor: Blic

20/10/2014 16:03

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga