Uskoro probna mala matura: Testovi kreću od 22. aprila onlajn

14/04/2020 11:13

Uskoro probna mala matura: Testovi kreću od 22. aprila onlajn

Kako je onlajn nastava u toku, pa je shodno tome izbegnut gubitak u redovnoj nastavi, na redu je probna mala matura, koja će se održati 22. aprila, trajaće do 24. aprila i biće onlajn, takođe.

Učenici i učenice osmog razreda rešavaće test iz srpskog jezika 22. aprila, 23. aprila iz matematike, a 24. kombinovani test, navelo je Ministarstvo prosvete u dopisu koje je poslato školama, a prenose mediji. 

Preko platforme mojaucionica.gov.rs i naloga koji im bude prosledio odeljenjski starešina, svaki učenik pristupa rešavanju testova, a đacima će svaki test biti dostupan ukupno 12 sati, tačnije od 08.00 do 20.00. 

U dopisu je naznačeno da će svaki učenik moći samo jednom da pristupi rešavanju testa, koje će biti vremenski ograničeno.

— To znači da kada učenik pristupi testu, mora i da ga završi u roku predviđenom za rad. Na početku testa, učenici će dobiti obaveštenje o dužini trajanja testiranja. Povratnu informaciju o rezultatima testa učenik će moći da vidi nakon dvanaestočasovnog isteka vremena za rešavanje testa, kada će rešenja biti dostupna, a učenik će moći da im pristupi i analizira ih. Navedeno će biti moguće logovanjem na platformu sa istim pristupnim nalogom kao i za rešavanje testova — stoji u dopisu Ministarstva, a prenose mediji.

Šta će biti sa decom koja nisu u mogućnosti da rešavaju testove onlajn ili nemaju pristup internetu?

Za učenike koji nemaju tehničke mogućnosti da rade onlajn test, školama će biti na raspolaganju sva tri testa u PDF formatu, na dan kombinovanog testa 24. aprila, kako bi ih odštampale i prosledile roditeljima. Roditelji će moći da ih preuzmu u skladu sa merama bezbednosti i pravilima koja budu važila vezano za aktuelnu vanrednu situaciju usled pandemije. 

Preporuka je da škole na vreme obaveste roditelje i prikupe informacije o potrebama za štampanim testovima.

Ove testove roditelji neće vraćati školi, već će nastavnici kroz redovnu komunikaciju sa ovim učenicima dobiti informacije o njihovom postignuću i na osnovu toga dati uputstva i materijale za učenje, tačnije za pripremu za završni ispit. 

Ukoliko ne budu postojali uslovi za preuzimanje štampanih testova, učenici će preko RTS-a moći da vide zadatke i njihova rešenja, piše u dopisu.

Po povratku đaka u škole biće sproveden i drugi probni završni ispit kojim će biti testirane procedure.

Podsećamo, onlajn nastava je krenula 16. marta.

14/04/2020 11:13

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga