Otkriveni kipovi u Italiji i Srbiji

17/05/2021 13:02

Otkriveni kipovi u Italiji i Srbiji

Mermerna glava prvog rimskog cara Avgusta, stara 2.000 godine pronađena je u italijanskom gradu Iserniji. Novost je na fejzbuk stranici objavila italijanska vladina organizacija arheologa, a nju je pronašao arheolog Frančesko Đankola. Kako se navodi, do nje je došao restaurirajući srednjovekovni zid, koji se 2013. godine obrušio nakon obilnih kiša.

– Kada smo krenuli da kopamo iza zida, video sam da je zemlja imala drugačiju boju. Nastavili smo da kopamo preciznijm alatom i pojavio se blok mramora. Odmah sam video da se radi o glavi Avgustovog kipa, zbog kose i oblika očiju – napisao je Đankola na FB stranici.

Mermerna glava pripada periodu između 20. i 10. godine pre nove ere, a visoka je 35 centimetara, a pripadala je statui visokoj više od dva metra.

– Radilo se o važnom kipu. Možda je stajao u hramu posvećenom kultu carske porodice ili na forumu. Ali to su samo hipoteze, jer ne znamo gde se na ovom području nalazio forum – rekla je Marija Dileta Kolombo, istraživač italijanske organizacije arheologa.

Gradić u kojem je deo kipa pronađen, u drevnom svetu bio je poznat kao “Aesernia”. To je prvobitno bilo područje na kojem su se nalazili Italici- Samniti, italijanski narod, koja je kasnije postala rimska kolonija. Isernija je delimično uništena tokom Drugog svetskog rata, ali je kasnije obnovljen.

– Isernia ima vrlo bogatu istoriju. Ispod celog grada nalaze se arheološki ostaci – izjavio je gradonačelnik Đakomo D’Apolonjo dodajući da su ranije pronađene prazne srednjovekovne grobnice i predmeti od terakote.

Kako je zaključeno u izveštaju, car Avgust je sagradio carstvo koje se protezalo od Velike Britanije do Egipta, a na samrti je rekao: “Našao Rim od opeke, a ostavljam ga od mramora”.

Statua Vita

A u martu ove godine, u Aleksandrovcu javnosti je predstavljenanajveća do sada otkrivena statua vičanske kulture Vita. Ona je pronađena još 2019. godine na lokalitetu Vitkovačko polje, a visoka je 54 centimetara i stara oko 7.000 godina.

Ovo otkriće potvrdilo je pretpostavku, da se u blizini Aleksandrovca nalazi centar vinčanske kulture. A kako navode arheolozi, statua je otkrivena pola veka posle tri figurine župskih venera. Ministarstvo kulture i informisanja je finansijski pomoglo konzervaciju statue, rekonstrukciju Zavičajnog muzeja Župe, ali i istraživanja na lokalitetu površine od 120 hektara, koja su nastavljena ovog meseca.

– Ovo neprocenjivo kulturno blago, doprineće boljoj vidljivosti i prepoznavanju Aleksandrovca kao važnog arheološkog lokaliteta, kao što su to ranije činile figure, pronađene pre oko pola veka, Miladija, Ružica, Grozdana, Madam de Venčac, koje istovremeno slave ženu i zemlju, koje su predstavljale ovaj kraj u Britanskom kraljevskom muzeju, Danskom kraljevskom muzeju, Muzeju Tera amata u Nici, i brojnim drugim ustanovama kulture širom sveta. Uverena sam da će, ne manje interesovanje biti pokazano i za ovaj novootkriveni dragulj – rekla je ministarka kulture i informisanja Maja Gojković.

17/05/2021 13:02

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga