Evo kako je nastala Zemlja!

25/05/2016 09:20

Evo kako je nastala Zemlja!

S obzirom na to da je Zemlja jedina planeta Sunčevog sistema na kom je zabeležen život, pitanje njenog nastanka je nešto što je najzanimjivije za mnoge naučnike.

Upravo zato se istraživalo kako bi odgovor na ovo pitanje bilo pronađeno. Naučnici američke svemirske agencije NASA dali su novo objašnjenje nastanka Zemlje.

Naime, za nastanak Zemlje najviše je zaslužno Sunce i njegove oluje, koje su na Zemlju donele neke od uslova za nastanak i razvoj života.

“To je novo objašnjenje porekla složenih biomolekula – hemijskih jedinjenja u živim organizmima, na Zemlji, u šta je uključeno Sunce, njegove erupcije”, rekao jeVladimir Ajrapetijan, iz Centra Godar američke svemirske agencije NASA, koautor studije.

Vazduh na Zemlji sadrži savršenu kombinaciju hemikalija potrebnih za život i njena temperatura je idealna, zbog čega je moguće da na našoj planeti voda bude tečna.

Solarne oluje koje predstavljaju žestoke bujice čestica i zračenja u velikoj meri su uticale na mladu Zemljinu atmosferu.

sunce erupcije

Upravo ove solarne oluje izbacivale su tokove energije više od hiljadu milijardi puta jače od atomske bombe,.

Naelektrisane solarne čestice ulaze u interakciju sa komponentama atmosfere Zemlje, dok se molekul azota pretvorio u molekulatni azot-dioksid (N20) i vodonik-cijanid (HCN).

Vodonik-cijanid obezbeđuje snabdevanje azotom koji je potreban za formiranje aminokiselina, koje dalje pomažu nastanak proteina i gradivnih blokova života.

Azot-dioksid – gas staklene bašte, mogao je da zagreje površinu Zemlje i dovede je na temperaturu koja je kompatibilna sa tečnim stanjem vodde, iato je u to vreme Sunce bilo 30 odsto slabije nego danas.

“To ukazuje da je, čak i tada, dok su sudari asteroida i kometa tek snabdevali Zemlju vodom, naša planeta bila naseljiva”, zaključio je istraživač i dodao:

“To je mnogo ranije nego što smo mislili”. Po naučnoj zajednici, prvi oblici života na Zemlji pojavili su se pre 3,5 milijardi godina.

25/05/2016 09:20

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga