Lista najređih životinja na svetu!

20/01/2017 15:53

Lista najređih životinja na svetu!

Određene životinjske vrste mogu živeti samo na nekim delovima planete – a sve zavisi od toga na kakvu klimu i stanište su navikli.

Sve je veći broj životinja koje su ugrožene, kako zbog promene klime i globalnog zagrevanja, tako i zbog uticaja čoveka na njihova životna staništa.

Iako postoje zoološki vrtovi u kojima se mogu videti čak i najređe vrste životinja, one se još uvek, u znatno manjem broju nego ranije, nalaze i u svojim prirodnim okruženjima.

Ovo je lista najređih životinja, kao i mesta na kojima se one mogu videti:

Snežni leopard

S obzirom na to da snežni leopardi uglavnom love stoku, a poreklom su iz planinskih masiva centralne Azije, uzrok smanjenju broja jedinki ove životinjske vrste upravo je taj što su se u prošlosti sve češće nalazile na meti farmera. Ove mačke se love zbog krzna, a neki delovi njihovog tela koriste se i u kineskoj medicini.

Prema izveštaju stručnjaka u divljini je ostalo samo 4.000 jedinki snežnih leoparda, a najčešće se mogu videti na Himalajima.

Beli aligator

Beli aligator

Beli aligator

Beli aligatori su posebno jedinstveni jer se samo 15 od pet miliona aligatora rodi sa ovakvim genetskim nedostatkom koji je rezultat manjka pigmentacije u koži.

Upravo zbog svoje boje, ali i malog broja jedinki sa ovakvom kožom, ovi aligatori su veoma poželjni među lovcima koji ih ubijaju zbog izrade skupocenih torbi. Upravo je tako nedavno prodata torba kompanije Hermes koja je napravljena od kože belog aligatora, sa ugrađenim dijamantom – a koštala je 185.000 dolara.

Gatorland u centralnoj Floridi je dom četvoro belih aligatora. U divljini ipak ne želite da ih vidite.

Plavi jastog

Upravo genetska mutacija od nekih životinja pravi zaista jedinstvene jedinke, pa je upravo to slučaj i sa plavim jastogom. Ova pojava dešava se jednom u milion, a rezultat je visok nivo proteina koji njihovu boju (cveno-narandžastu) pretvara u plavu.

Plavo jastog

Plavo jastog

Primerci plavog jastoga mogu se videti u zoološkom vrtu u Pitsburgu (Pensilvanija).

Crvena panda

Upravo su zbog boje krzna ove životinje u početku bile klasifikovane kao neka vrsta rakuna, ali zahvaljujući detaljnoj analizi DNK potvrdili da je u pitanju vrsta pande. One su poreklom iz jugozapadne Kine i Himalaja, a sada ih ima manje od 10.000 – kako zbog gubitka staništa, tako i zbog krivolova.

U zoološkom vrtu u Bristolu nalaze se dve crvene pande nazvane Šota i Lejdi Hilari.

Kornjača sa četiri oka

Četvorooka kornjača poreklom je iz Kine i Vijetnama, a zbog svog oklopa nalazi se na korak od istrablenja jer je sve češće meta lovaca.

Ova veoma retka vrsta životinja može se videti u akvarijumu u Tenesiju.

Tasmanijski đavo

Tasmanijski đavo

Tasmanijski đavo

Prirodno stanište i poreklo tasmanijskog đavola je Tasmanija – ostrvo u blizini obale Australije. U posednjih 10 godina došlo je do značajnog pada broja jedinki ove životinje zbog zaraznog oblika raka koji je ubio više od 90 odsto odraslih jedinki.

Mogu se videti u zoološkom vrtu Hilsvil u Viktoriji.

20/01/2017 15:53

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga