Šta je autofagija i gde grešimo?

14/06/2021 14:27

Šta je autofagija i gde grešimo?

Autofagija je proces u kojem ćelije razgrađuju i recikliraju svoje komponente obezbeđujući organizmu energiju i odstranjujući oštećene proteine i organele i time suzbijaju negativne efekte starenja organizma. Često se ovog procesa setimo pred letnju sezonu i u periodu kada želimo da smršamo.

kako bi došli do brzih rezultata najpopularnija metoda za gubitak kilograma je autofagija iliti fasting. Međutim, stručnjaci upozoravaju da ovaj režim ishrane prate mnoge zablude. Ovaj “isprekidani post” pribegava metodi 16:8 – 16 sati treba se ne jede, osam konzumira hrana.

Zablude

Bez doručka

Oni koji se pridržavaju aufagije uglavnom ne doručkuju. Što znači da preskoče doručak i najviše kalorija u sebe unesu za ručak i večeru nije najbolje rešenje za mnoge. Takođe, taj režim može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih problema. Stručnjaci navode da može razviti kiselost i to nakon buđenja. Iz tog razloga treba doručkovati, kako bi se regulsala kiselost u želucu. Takođe, preskakanjem prvog obroka u danu mogu se razviti glavobolje, i vrtoglavice ili se povećati rizici od dijabetesa.

možda vas zanima i: 5 načina kako ishrana utiče na raspoloženje

Pojedini mogu da započnuu dan sa čašom vode. Međutim, ukoliko osoba ima nekih zdravstvenih problema ta navika će ih samo naglasiti. Nutricionisti predlažu da se večera u 19:30 ili 20 časova, a da doručak bude oko 8 sati ujutru. Razlika između obroka nije 16 sati, ali je mnogo zdravija.

Vežbanje

Intenzivni treninzi na prazan stomak nisu preporučljivi, jer prilikom tog napora mogu se sagoreti dragoceni izvori energije. I to za posledicu ima manjak izdržljivosti. Uz to, nizak nivo šećera u krvi dovodi do pojave vrtoglavice, mučnine ili groznice. Takođe, kao druga mogućnost javlja se prilagođavanje organizma da troši rezerve masti za energiju. Ta navika dovodi do potrebe tela da počne da skladišti više masti nego inače, a to može da dovede do umora i težeg oporavka.

Večera

Umesto da se preskače večera, nju treba pojesti ranije. Naime, treba za taj poslednji obrok u toku dana pojesti nešto laganije kako bi pomogli probavi. Tokom noći ne bi trebalo ništa grickati ili u telu unositi dodatnu hranu. Uz bolje varenje i telo će imati više energije. Važnije je odrediti sebi sate za pravilnu i balansiranu ishranu nego se “slepo” pridržavati pravila 16:8.

Stručnjaci još kažu da telo treba da dobije sve neophodne materije, a ne da robuje trendovima. Takođe, treba slušati svoj organizam i pre svih creva, jer ona najčešće signaliziraju kada nešto nije u redu.

14/06/2021 14:27

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga