Zašto je gimnazija dobar izbor?

21/04/2020 13:19

Zašto je gimnazija dobar izbor?

Kada imate 14 godina, veoma je teško znati sa potpunom sigurnošću šta je ono čime biste hteli da se bavite. Samim tim, tri ili četiri godine su relativno dug period, dete odrasta, mišljenja i interesovanja mogu da se promene, pa i izbor za srednju školu ne može da ima garanciju.

Kada su u pitanju srednje stručne škole, stvar je jednostavnija, jer se odmah na neki način dete usmerava, pa u narednih nekoliko godina, do upisa na fakultet, ima vremena da razmisli da li je to ono što mu/joj se sviđa.

Šta ćemo sa gimnazijom?

Upis u gimnaziju sam po sebi već ima neke predrasude koje se odnose na to je „gimnazija ništa“. Roditelji ne mogu da garantuju detetu da će moći da se zaposli ako završi samo gimnaziju, bez fakulteta, a znamo da ne žele svi da studiraju.

Zbog čega bi, ipak, izbor vašeg deteta mogao da bude pravi?

Pravi odgovor na ovo pitanje odmah možete da znate. Kako? Ukoliko ste još u osnovnoj školi primetili da vaše dete ostvaruje sjajne rezultate, uspešno se takmiči i kapacitet je po pitanju učenja, ali nije baš strogo zainteresovano za određeno zanimanje, onda je gimnazija opšteg smera dobar izbor.

Bez obzira na to da li dete izabere taj smer, ili prirodno-matematički, odnosno društveno-jezički smer, ono može da bude sigurno da će steći najkompletnije znanje. Istovremeno, a što se tiče daljeg školovanja, njima se nakon stečene diplome otvaraju mnoga vrata za dalje školovanje.

U čemu je problem kod gimnazije?

Pre nego što dete definitivno krene ovim putem, savetujemo da obavite ozbiljan razgovor sa njim/njom. 

Ona predrasuda sa početka teksta da je “gimnazija ništa” istinita je samo ukoliko se nakon završetka iste ne završi viša škola, odnosno fakultet. Dakle, nastavak školovanja nakon gimnazije postaje njihova obaveza.

Da li ima posla nakon završene gimnazije, bez fakulteta?

Samo sa gimnazijom vaše dete može obavljati određene poslove, ali, praktično, neće imati nikakvo zvanje. 

21/04/2020 13:19

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga