Asteroid čudnog oblika posetio Sunčev sistem!

22/04/2020 14:41

Asteroid čudnog oblika posetio Sunčev sistem!

Prvi poznati posetilac Sunčevog Sistema, čudni asteroid u obliku cigarete, koji je nazvan Oumuamua, bi mogao imati veoma nasilnu priču, prema novoj studiji koju je koordinirao Yun Zhang, sa Astronomskog Nacionalnog Observatorija.

Misteriozni objekat Oumuamua, koji je otkriven dok je prolazio kroz unutrašnjost Sunčevog Sistema u oktobru 2017. godine, na putu ka Suncu, je verovatno fragment većeg nebeskog tela koji je bio uništen od strane gravitacione sile druge zvezde, dok je prolazio preblizu, prema novom istraživanju.

Ovaj scenario plimne fragmentacije nudi recept za formiranje objekta Oumuamua, ali se odnosi i na način formiranja velike populacije interstelarnih objekata sličnih asteroidima.

Ova hipoteza može objasniti zašto je Oumuamua tako čudno telo, prema autoru ovog istraživanja Daglasu Linu, astronomu sa Univerziteta Kalifornija iz Santa Kruza.

Čudnost ovog interstelarnog asteroida se karakteristiše kao ekstremna i multilateralna. Na primer, Oumuamua ima jako duguljastu formu, u obliku cigare, a astronomi nisu do sada uočili drugi kosmički objekat koji bi imao istu formu.

Pored toga, Oumuamua je pokazao ne gravitacionalno ubrzanje prolezeći kroz Sunčev Sistem – ubrzanje koje se može povezati sa uticajem Sunca, planete Jupiter ili drugih masivnih tela pored kojih je prošao. Inače, ovakvo ubrzanje je specifično za komete. Led od kojih se sastoje komete sublimira se u obliku pare kada one prođu blizu Sunca i ova para je izbačena velikom snagom u svemir, delujući kao motor rakete i pokrećući kometu povećanom brzinom. 

Inače, Oumuamua nije pokazivao neku indikaciju ovakvog procesa sublimacije i nije imao vidljiv rep kao sve komete, tako da su astronomi ispočetka mislili da se radi o kometi, zato što ovakva tela ostaju u širokim orbitama oko zvezda i zato bi mogle biti lakše izbačene, nakon interakcije sa drugim telima, u međuzvezdanom prostoru. 

Pronalazak Oumuamua ima značajne implikacije za astronomiju. Imajući u vidu ogromne dimenzije kosmosa i koliko je vremena potrebno da bi se prešle ogromne distance od jedne zvezde do druge, pronalazak jednog jedinog ovakvog objekta uključuje mogućnost postojanja ogromne populacije sličnih objekata.

U proseku, bilo koji sistem planeta bi mogao lansirati u međuzvezdani prostor oko 100 triliona sličnih objekata.

Ove čudne karakteristike ovog tela su privukle formulisanje novih hipoteza u vezi sa svojim poreklom. Šef katedre za Astronomiju sa Univerziteta Harvard, smatra da ne treba izostaviti hipotezu da bi ovaj objekat mogao biti vanzemaljska sonda. Dostupni podaci podržavaju tezu da bi se moglo raditi o sondi sa solarnim jedrima, moguće nekoj trošnoj.

22/04/2020 14:41

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga