Dvorac iz Diznijevih crtanih filmova

30/10/2020 14:32

Dvorac iz Diznijevih crtanih filmova

Ovaj lepotan Bavarske sem što je jedan od najlepših i najposećenijih dvoraca na svetu, bogat je i nažalost pomalo tužnom istorijom nastanka. To je dvorac „ludog“ kralja posvećen njegovoj samoći. Bio je inspiracija i čuvenim Lego kockicama, a inače je posvećen Vagneru. Ratove je preživeo kao nacistička riznica.

Dvorac je simbol romantizma iz 19. veka. Nalazi se u južnoj Bavarskoj u blizini jezera Alpsee, na visokom brdu. Okružen je šumovitim padinama, a posetiocima pruža nestvaran pogled na bavarske Alpe. Ovo je dvorac svih dvoraca, sinonim za dvorac, možda zato što ga je Dizni uobličio u sve dvorce svih svojih bajki.

Sagradio ga je kralj Ludvig II Bavarski, „kralj bajke i labudova“ kako su ga zvali. Kralj ga je podigao u čast obožavanog kompozitora Ričarda Vagnera. Nasledivši tron sa nepunih 18, mladi kralj je užasno puno para trošio na megalomanske umetnine i arhitektonske projekte iz svoje mašte. Bio je neumeren, a to je upotrebljeno kako bi se mladić proglasio ludim i strpao u mentalnu bolnicu. Kasnije je njegova rođaka, carica Elizabeta (Sissi), obelodanila da je on bio samo ekscentričan, neshvaćen i usamljen i da je zbog toga živeo u svom svetu snova. Kralj nije doživeo da se dvorac završi za njegovog života i da mu bude dom. Umro je 1886. godine, a dvorac je završen malo posle toga i otvoren za javnost. Kraljeva smrt je misterija – njegovo telo je pronađeno u jezeru Starnberg gde i dan danas stoji krst u sećanje. Inače kralj je važio za odličnog plivača. Želeo je da „ostane večna enigma sebi i drugima“, kako je napisao u poslednjem pismu glumici Marie Dahn- Hausmann.

Naziv dvorca Nojšvanštajn znači „novi labudov kamen“ kako ga je nazvao kralj inspirisan Vagnerovom operom Lohengrin i srednjevekovnom liku labuđeg viteza. Dvorac obiluje slikama posvećenim Vagneru.

Kralj je u dvorcu želeo 200 soba ali zbog nedostatka para dobio je tek desetak. Zanimljivost su prijemna soba, spavaća sa krevetom za samca u baldahinima, Marijin most posvećen kraljevoj majci  koji povezuje bajkovito dve stene iznad reke sa vodopadom i pruža pogled na zamak iz vazduha. Naime kralj nije planirao ženidbu, a spekulisallo se o homoseksualnosti koja je u to vreme bila presedan.  Prestolna dvorana je inspirisana istambulskom Aja Sofijim i zapravo nema prestolje za kralja- zbog njegove smrti ono nikad nije postavljeno.

Zbog izolovanosti u drugom svetskom ratu dvorac je služio kao nacistička riznica ukradenih umetnina. Zvali su ga Rosenbergov stožer, a otkrila ga je francuska špijunka. Klunijev film „Monuments men“  inspirisan je ovim zamkom i pričom. Potom je iskupljenje dvorac odradio tao što je zbrinuo arhivske spise posle rata iz porušenog Minhena. 

Dvorac ćete verovatno staviti u fasciklu „već viđeno“, kako je on Diznijeva večita inspiracija i on ga je postavio upravo za sinonim dvorca. Nemački lego graditelji sklopili su Lego verziju dvorca tešku 300 kilograma od oko 300 000 kockica, sklapali su ga više od pola godine. 

Godišnje ovaj dvor poseti 1.5 miliona turista, a važi za najpoznatiju turističku atrakciju u Evropi. Tokom leta ispred njega možete videti i redove jer ga dnevno poseti 6000 posetilaca, pa se čeka na red i rezervacije.

30/10/2020 14:32

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga