Istorija sapuna

24/02/2015 15:26

Istorija sapuna

Nastanak sapuna vezujemo za drevne civilizacije, ali još uvek nije otkriveno od kada tačno postoji.

Sumeri su kuvali pepeo i biljnu ili životinjsku mast kako bi napravili gustu smesu koja im je služila za čišćenje, a sličan sapun od alkalnih soli i boljnih ulja nađeni su i na egipatskim papirusima iz 1.500. godine pre nove ere. Ovo je dokaz da su i Egipćani na sličan način pravili sapun.

mali-sapuni

Prema staroj rimskoh legendi, žene koje su živele na planinin Sapo otkrile su sapun, jer je kiša, dok se slicala niz planinu, mešala glinu iz zemlje, životinjsku mast i trunje. Međutim, rimski istoričar Plinije ne priznaje ovu tezu o nastanku sapuna, nego smatra da je sapun izum Galskih i Germanskih plemena.

Upotreba sapuna na području Rima značajno je opala kada su varvari zauteli ovu teritoriju. Pored toga, čak je i Katolička crkva smatrala da je kupanje vid hedonizma, što je povezivala i sa paganstvom. Ove okolnosti dovele su do toga da se širi kuga.

tecni-sapun

Danas postoji više vrsta sapuna, a pored onih u čvrstom stanju ima i tečnih

Recept za Alepo sapun doneli su krstaši sa Bliskog istoka u Evropu. U 11. i 12. veku izrađivanje predmeta za higijenu je doživelo procvat u Španiji. Tamo su muslimani pravili Kastiljanski sapun, dok se prema frencuskoj recepturi pravio i Marsejski sapun, koji je bio mešavina morske vode, maslinovog ulja i pepela.

Proizvodnja sapuna je bila na vrhuncu sredinom 19. veka, a ovome je doprinelo i razvijanje merketinga. Na taj način jedan od najvećih proizvođača sapuna “Proktor i Gembl” su primamljivim pakovanjem sapuna doprineli još većoj popularizaciji sapuna.

U današnje vreme, sapun se izrađuje u tri faze. Nakon što prođe proces sapunifikacije, gde se dobija mešavina vode i glicerina, ova smesa se suši, da se smanjuje procenat vode, da bi se na kraju dodale esencije, mirisi, boje i drugi aditivi.

Osim čvrstog sapuna danas postoji i tečni sapun, kao i sredstva koja služe za dezinfekciju ruku, a stručnjaci ipak smatraju da je najbolji običan sapun jer on otklanja najveći broj bakterija.

Izvor: Nacionalna geografija

24/02/2015 15:26

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga