Tajni život samuraja

15/10/2020 11:30

Tajni život samuraja

Ko su zaista bili samuraji, privilegovani japanski ratnici koji su nosili katane, živeli prema kodeksu bušido i do smrti su čuvali čast?

Samuraji su u periodu od 1603. do 1867. godine važili za vladajuću vojnu klasu i najviši društveni stalež u Japanu. Bili su poznati po tome što su čast stavljali iznad svega pa i sopstvenog života. Od detinjstva su učeni samodisciplini, gradeći osećaj dužnostu. Odbacivali su materijalna dobra i bilo koji oblik straha, naročito onaj od smrti.

„Onaj koji služi u ime časti“

Sama reč „samuraj“ znači „onaj koji služi u ime časti“, ovi ratnici su čast stavljali iznad svega u životu. Njihov princip koji se zasniva na odbrani časti iznad života, najbolje objašnjava dobrovoljni čin ili kazna – seppuku– koja podrazumeva samoubistvo ratnika, ukoliko ne prate dosledno bušido (put ratnika), ili padnu u ruke neprijatelja.

Najpoznatiji oblik seppuka je ubadanje oštrice u stomak i okretanje iste levo- desno. Nakon toga ga drugi samuraj obezglavljuje kako smrt ne bi bila suviše bolna.

Drugačiji od ostalih ratnika

Bili su drugačiji od ratnika širom sveta i po neobičnom oklopu i katani ali i po tome što nisu bili samo ratnici. Postati samuraj značilo je i biti obrazovan, aktivan u politici, mnogi su bili talentovani i za pisanje poezije i pravljenje cvetnih aranžmana, i kroz školovanje su bili dobro upoznati sa matematikom.

„Duša samuraja je u njegovoj katani“

Samuraji nisu koristili samo katanu. Najpre su koristili chokuto, tanju i kraću verziju ravnih mačeva koje su kasnije upotrebljavali srednjevekovni riteri. Kako su tehnike napredovale, razvijali su se sve zakrivljeniji mačevi – dok nisu nastale katane.

Pored mača, katane, upotrebljavali su i drveno oružije poput palica, predmete od lanca, dugačak luk- Yumi, koplja (Yari i Naginata) a nakon razvoja tehnologije koristili su u topove i puškutanegashima.

Žene samuraji

U to vreme kulture širom sveta su žene držale podređenim, kao domaćice, nejaka bića koja nemaju ni snagu za „muške rabote“, sa tim ni pravo glasa niti izbora. U Japanu je situacija bila drugačija- žene su imale politički uticaj i mogle su biti i pripadnice neustrašive elitne klase samuraja. Japanke poznate kao Onna- bugeisha borile su se rame uz rame sa muškarcima pri tome prativši istu životnu filozofiju i kodeks ponašanja kao muški samuraji. Umesto katana one su nosile naginatu– koplje dužine oko dva metrana čijem vrhu se nalazio zaobljeni mač.

Vakašudo

Homoseksualnost samuraja nije bila tabu tema. Iskusnim ratnicima koji su podučavali mlade učenike bilo je dozvoljeno da, ukoliko ovi pristanu, stupe u ljubavnu vezu sa učenicima.

izvor: Nacional Geographic

15/10/2020 11:30

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga