Zašto nojevi zabijaju glavu u zemlju?

31/07/2015 11:19

Zašto nojevi zabijaju glavu u zemlju?

Poznato je da nojevi zabijaju glavu u zemlju. Osim toga, to je najčešći prizor nojeva u crtanim filmovima. Ali zašto oni to rade?

Mišljenje da nojevi zabijaju glavu u zemlju iz straha i kada su ugroženi je pogrešno. Razlog za zabijanje glave u zemlju kod nojeva je potpuno nešto drugo.noj

Za početak – nojevi uopšte ne zabijaju glavu u pesak, to se samo tako čini, a crtani filmovi su samo doprineli da se to smatra istinom. Naime, samo izdaleka izgleda kao da nojevi zabijaju glavu u pesak, a u stvari je situacija sledeća.

Mužjaci kopaju rupe u zemlji sa ciljem da na tom mestu naprave gnezdo. Kako bi tu položili svoja jaja, ove rupe moraju, i jesu, prilično velike. Ponekad rupe koje iskopaju nojevi mogu biti prečnika i do dva metra ili i više.

Mužjak i ženka naizmenično čuvaju jaja, sve dok se ne izlegnu mladi. Upravo tada se može činiti da su zabili glavu u pesak, a oni zapravo samo spuste glavu u gnezdo kako bi kljunom okrenuli jaja ili ih čuvali. Međutim, izdaleka izgleda kao da je noj zabio glavu u pesak jer se veličina rupe ne vidi, niti šta se u njoj nalazi.

31/07/2015 11:19

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga