Na današnji dan preminuo Puškin

10/02/2017 09:23

Na današnji dan preminuo Puškin

Na današnji dan, 10. februara 1837. godine, u Sankt Peterburgu preminuo je ruski pisac, pesnik romantizma i začetnik realizma u ruskoj prozi, Aleksandar Sergejevič Puškin.

Rođen je u Moskvi 6. juna 1799. godine u osiromašenoj aristokratskoj porodici. Njegov pradeda bio je crnac – iz Etiopije doveden u Rusiju kao rob, ali ga je Petar Veliki usvojio kao svoje kumče.

Zahvaljujući ovakvoj porodičnoj istoriji, Puškin je odrastao na dvoru, a o njemu su se starale dadilje i učitelji, pa je od malena bio upućen na čitanje, kako je i razvio ljubav prema književnosti.

Kako je vaspitavan u francuskom duhu, na njega je najviše uticala francuska književnost i dela racionalizma.

Upisao je Elitnu gimnaziju u Carskom selu 1811. godine, koju je završio 1817. godine. Svoju prvu pesmu je objavio sa 15 godina u časopisu “Evropski glasnik”, a tada je počeo i da piše svoje prvo veliko delo – “Ruslan i Ljudmila”.

Nakon školovanja zaposlio se u ministarstvu unutrašnjih poslova u Sankt Peterburgu. Zbog pisanja sarkastičnih i podrugljivih stihova koji su bili upućeni svima, pa čak i caru, Puškin je sa 21 godinom prognan u južnu Rusiju, gde je proveo šest godina, dok su njegova dela bila cenzurisana i zabranjena.

Više o delima i uzbudljivom životu jednog od najboljih ruskih pisaca – Aleksandra Sergejeviča Puškina – pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

10/02/2017 09:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga