Šta je “abrakadabra”?

20/05/2023 16:23

Šta je “abrakadabra”?

Reč “abrakadabra” čujemo onda kada mađioničar izvodi trik, i ovo je jedina asocijacija koju imamo na datu reč. 

Ali kako je reč nastala i zašto se baš ona upotrebljava pri mađioničarskim trikovima?

Stručnjaci nisu otkrili tačno poreklo ove reči, ali su pronađeni zapisi koji datiraju iz drugog veka. Upotrebio ju je rimski mudrac po imenu Serenus Samonikus.

U pitanju su medicinski spisi Liber Medicinalis, u kojem stoji da se za upotrebu protiv smrtonosnog oboljenja koristi određeni talisman “abrakadabra”, koji će se nositi oko vrata.

Smatra se da mudrac Samonikus nije tek tako izmislio reč, nego da je zapisao samo ono što je bilo već poznato. Takođe, veruje se da su ovu reč upotrebljavali stari narodi, Rimljani i Grci.

Teorije o nastanku reči “abrakadabra”

Jedna teorija zastupa tvrdnju da je nastala od grčke reči”abraksas”, koja znači Bog i koja izražena grčkom numerologijom predstavlja broj 365 ili broj dana u godini.

Druga teorija, reč “abrakadabra” opisuje kao rezultat sažimanja reči koje označavaju Oca, Sina i Svetoga Duha, a u pitanju su reči – “ab, ben, and ruach hakodesh”.

Treća pak teorija zastupa tezu da je reč ponikla od aramejske fraze “avra kadavra”.

Istoričari podržavaju podatak da su Rimljani upotrebljavali talismane, koje je zapisao Serenus Samonikus. Rimljani su verovali da talismani leče različite bolesti.

Lečenje kroz talismane primenjivalo se i u 16. veku, a pominje se i u delu Danijela Defoa iz 18. veka, “Dnevnik godine kuge”.

Stručnjaci navode da je ova vrsta lečenja, “abrakadabrom”, prestala da se praktikuje u 19. veku.

20/05/2023 16:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga