Na današnji dan preminuo Jesenjin

28/12/2016 09:58

Na današnji dan preminuo Jesenjin

Na današnji dan, 28. decembra 1925. godine, preminuo je jedan od najznačajnijih i najpopularnijih ruskih pesnika 20. veka, Sergej Aleksandrovič Jesenjin.

Rođen je 3. oktobra 1895. godine u Konstantinovu, malom mestu u Rusiji. U ranom detinjstvu je pokazao svoj talenat, a već sa devet godina počeo je da piše pesme.

Zbog njegovog talenta cela porodica se preselila 1912. godine u Moskvu gde je Sergej počeo da radi u jednoj izdavačkoj kući kao korektor, a platom koju je imao mogao je da se sam izdržava.

Nakon godinu dana na ovom radnom mestu upoznaje Anu Izrjandnovu kojom se ženi i sa kojom uskoro dovija i sina Jurija. Te godine je upisao i Moskovski gradski univerzitet koji je napustio samo godinu i po dana kasnije.

Rana Jesenjinova poezija zasniva se na ruskom folkloru, što je bilo i tipično za grupu pesnika kojoj je pripadao, a koja se ugledala na Ivana Surikova, ruskog pesnika 19. veka.

Poštovanje i napredak Jesenjin je doživeo u Sankt Peterburgu u koji je otišao 1915. godine. Tamo je upoznao Aleksadra Bloka, Sergeja Gorodeckija, Nikolaja Kljujeva i Andreja Belija, od kojih je puno naučio koji su mu bili uzori.

Svoju prvu zbirku pesama, pod nazivom “Radunica” objavio je 1916. godine. U ovoj zbirci nalazile su se dirljive pesme o ljubavi i običnom životu, zbog čega je Jesenjin postao i ostao jedan od najomiljenijih pesnika savremenog sveta.

Više o životu i tragičnoj smrti Sergeja Jesenjina pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih istorijskih ličnosti nalaze se OVDE.

28/12/2016 09:58

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga