Osmišljena žvaka koja ne gubi ukus?

19/10/2022 14:43

Osmišljena žvaka koja ne gubi ukus?

Naučnici sa univerziteta Meiji u Japanu osmislili su mali električni elektrostimulator jezika.

Naime, njegov zadatak je kreiranje prve žvake koja će trajati, pa večno.

Kako do “večne” žvake?

Japanski stručnjaci su razvili električni stimulator, odnosno spravicu koja strujom stimuliše jezik, kako bi stvorili žvaku čiji će ukus trajati, a želja im je da stvore žvaku sa ukusom šumskog voća i peperminta.

U eksperimentu je učestvovalo nekoliko dobrovoljaca, koji su naveli da žvaka ima gorak ili slan ukus. Ovo je postignuto specijalnom spstancom koja je slična žvakaćoj gumi, a napravljena je kako bi stvorila piezoelektrični efekat. Reč je o fenomenu, usled kog pojedine supstance i materijali kreiraju električni naboj kao reakciju na fizičku manipulaciju. U prevodu, ova žvakaća guma ne gubi ukus zato što sve vreme, usled žvakanja, stimuliše jezik.

Kako žvakaća guma budućnosti trenutno ima ukus kao i popularna japanska grickalica, koja se proizvodi od mladih frementisanih sardina, ne postoji razlog da se ne nadamo i nekom malo univerzalnijem ukusu. Svakako je moguće, bar kad su ovi naučnici u pitanju, programirati je.

Naučnici tvrde da će vremenom stvoriti gorki, slatki i čuveni umami ukus. Umami je aromatični ukus, koji je karakterističan u proizvodnji soje, sireva i šitaka pečurki.

Uređaj za stimulisanje jezika predstavljen je u Evropi, u okviru ACM simpozijuma o softveru za korisnički interfejs i tehnologiju u Nemačkoj.

19/10/2022 14:43

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga