Kako su gradovi u Srbiji dobili imena?

26/10/2015 10:45

Kako su gradovi u Srbiji dobili imena?

Istorija jednog grada ogleda se i u njegovom imenu. Koliko grad može čuvati istorije u sebi, svojim građevinama, ulicama, prirodi, toliko istorije može biti i samo u njegovom imenu.

Pročitajte kako su pojedini gradovi u našoj državi dobili imena:

Kragujevac

Kragujevac se prvi put u istoriji pominje u turskom popisnom defteru iz 1476, godine. Tada je nazivan “Kragujofča” i označavao je bivši trg na kom su se nalazile 32 kuće. Smatra se da je ovaj grad svoje ime dobio po kraguju – vrsti jastreba koja se u srednjem veku koristila za lov. Upravo je ova ptica danas deo grba grada Kragujevca.

Novi Sad

Glavni grad Vojvodine – Novi Sad osnovan je još u 17. veku, tačnije 1694. godine. Prvobitno je nosio ime Racka varop (Ratzen Stadt, Ratzenstatt) i Petrovaradinski šanac (Peterwardeiner Schantz). Svoje današnje ime nosi od 1748. godine. Novi Sad, Neoplanta, Neusatz, Ujvidek – u prevodu znači novi zasad, na bilo kom jeziku da je izgovoreno.

Zrenjanin

Zrenjanin je gotovo 600 godina nosio naziv Bečkerek – kako je prvi put zabeležen. Ne postoji objašnjenje za poreklo i značenje imena Bečkerek, a postoje zapisi o različitim verijantama i izgovorima imena ovog grada.

Prema nekim istorijskim dokumentima ime se izvodi iz imena naroda Pečeneza, istoričar Sentklarai tvrdi da je ovo naselje osnovano od strane plemena Beče i Gregor, dok turski putopisac Evlija Čelebija opisuje naselje kao “Beš Telek”, što u prevodu znači “pet dinja” – pet poluostrva između begejskih meandara na kojima se razvilo naselje.

Zrenjanin je po kralju Petru I Karađorđeviću 1935. godine dobio ime Petrovgrad, a nemačka okupaciona vlast je tokom Drugog svetskog rata vratila gradu ime Bečkerek i dodala – “Veliki”. Međutim, 2. oktobra 1946. godine prema narodnom heroju Žarku Zrenjaninu ovaj grad je dobio ime koje i danas nosi.

Mladenovac

Iako ne postoje istorijski dokazi o ovome, prema legendi dva veka pre Kosovske bitke u ovaj deo današnje Srbije došao je mladić sa Kosova po imenu Mladen sa svoja dva brata i odlučio da se tu i nastani. Tako je grad po njegovom imenu dobio ime Mladenovac, dok je Vlaška dobila ime po Vlajku – jednom bratu, a Rajkovac po drugom bratu – Rajku.

Leskovac

Blizu mesta gde se danas nalazi ovaj grad, prema legendi nalazilo se brdo, a ispod njega jezero. Kada se jezero osušilo ostala je samo leska – biljka čiji je plod lešnik. Tako je ovaj grad pre šest vekova dobio ime, ali je tokom vladavine Turaka nosi ime koje su mu oni dali – Hisar, što znači tvrđava.

Užice

Ne postoji mnogo istorijskih dokaza i zapisa koji bi osvetleli detalje iz istorije ovog grada, ali je jedno sigurno – ovaj grad svoje ime nosi već sedam vekova. U jednom dubrovačkom istorijskom dokumentu, nastalom 1329. godine, pominje se Vsice, a postoje brojne legende koje opisuju na koji način je ovaj grad dobio svoje ime.

Prema jednoj legendi – grad je dobio ime po ljudima koji su se protivili Turcima i koji su zbog toga bili ograđivani od ostalih, odnosno “vođeni u žice”. Međutim, grad nije postojao pod imenom Užice za vreme vladavine Osmanlija.

Druga legenda kaže da se u ovom gradu izrađivala mala užad – užice, pa je narod zbog toga tako i gradu dao ime.

Treća legenda je zapravo anegdota prema kojoj su se Užičani oslobodili lopova, koji su u tom trenutku rekli: “Vala, braćo, nećemo ti nikad više u žice”.

Ipak se smatra da je četvrta legenda najrealnija i verovatno istinita. Prema njoj grad je nazvan po uski i dugim njivama koje su se nazivale “užicama”.

Aranđelovac

Teritorija današnjeg grada Aranđelovca ranije je pripadao selu Vrbica, a s obzirom na to da je knez Miloš Obrenović često boravio i lečio s u Bukovičkoj banju, vladar je rešio da u Vrbici podigne crkvu u čast Svetom Arhanđelu Gavrilu, a jedan deo Vrbice i Bukovika odvoji i napravi varoš koja će se zvati po ovom svecu – Aranđelovac.

26/10/2015 10:45

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga