Na današnji dan preminuo Baruh Spinoza

21/02/2017 09:28

Na današnji dan preminuo Baruh Spinoza

Na današanji dan, 21. februara 1677. godine, preminuo je holandski filozof, jedan od najistaknutijih predstavnika racionalizma, Baruh Spinoza.

Rođen je 24. novembra 1632. godine u Amsterdamu, gde su njegovi roditelji pobegli iz Portugala, zbog inkvizicije. Rano u detinjstvu je ostao bez majke, dok je njegov otac vremenom postao uvaženi trgovac.

Iako je tokom školovanja pokazao izvanredne rezultate, Baruh je školovanje napustio sa 17 godina kako bi pomogao u porodičnom poslu, pa je počeo da prodaje voće sa bratom – gde je imao priliku da se susretne sa različitim ljudima.

Baruh je zbog svog učenja i spisa bio izopšten, odnosno izbačen iz sinagoge, a s obzirom na to da je bio optužen za jeres – članovima zajednice je bio zabranjen kontakt sa njim.

Spinoza je odlučio da se posveti učiteljskom pozivu, pa je tako počeo da radi kao učitelj na privatnoj akademiji u Amsterdamu.

Svoja najznačajnija dela piše u periodu od 1660. do 1663. godine, među kojima se nalaze “Principi kartezijanske filozofije” i “Etika”.

Više o životu i učenju Baruha Spinoze pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

21/02/2017 09:28

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga