Mačevi kroz istoriju

27/04/2018 15:58

Mačevi kroz istoriju

Mačevi, kao hladno oružje predstavljali su najrasprostranjenije i najpopularnije oružje kroz istoriju. Poput ljudi koji su ih koristili, neki od ovih ubojitih oružja postali su legenda.

Ovo su najpoznatiji mačevi u istoriji.

Kukri

Kratak i ka unutra zakrivljen nož, predstavljao je tradicionalno oružje naroda Nepala. Označava snagu i odvažnost njegovog nosioca u borbi. Takođe je deo raznih rituala i poznat je u narodu kao “Gurka sečivo”.

Kopeš

Kopeš je mač koji je nastao tokom bronzanog doba. Poreklo se prati sve do Sumera i trećeg milenijuma pre nove ere. U pitanju je srpasti mač koji je bio vrlo cenjen kao vojno oružje. Luk oštrice osmišljen je kao hvataljka, kako bi se protivnik lakše onesposobio. Prvobitno su izrađivani od bronze, a kasnije od gvožđa. Kopeš je imao ceremonijalnu vrednost, bio je često istaknut na grobovima cenjenih Egipćana. Predstavlja jedno od najznačajnijih oštrica u drevnom Egiptu.

Falkata

U pitanju je najčuvenije iberijsko oružje nastalo od grčkog kopisa. Osmislio ga je Španac Fernando Fulgosio po modelu srpastog mača, 1872. godine. Svoju slavu falkata je stekla uz kartaginskog vojskovođu Hanibala. Istoričari veruju da je efikasnost mača bila odlučujuća u Hanibalovoj pobedi u bici kod Trebije, 218. godine pre nove ere.

Ulfberht

Od 8. veka nove ere, Vikinzi su napadali evropska primorska naselja i gradove. Vikinški mač Ulfberht izrađen je od metala i to toliko čistog da današnjim naučnicima nije jasno kako je takav mač mogao biti napravljen u to vreme. Karakteriše ga čvrstoća, fleksibilnost i oštrina.

Katana

Katana predstavlja oružje samuraja, plemenith ratnika koji su služili gospodarima i poštovali kodeks Bušido. Ove oštrice predstavljale su umetnička dela, a najpoznatija je bila oštrica Honžo Masamune, koju je napravio Goro Njudo Masamune u 14. veku. Smatra se jednim od najfinijih japanskih sečiva, a trag mu se gubi krajem Drugog svetskog rata.

Atilin mač

Zbog Atilinih napada na istočni Rim tokom 5. veka, o ovom hunskom vođi prenose se razne priče. Jedna od priča vezana je njegov mač. Lovački pastir fino je obradio sečivo noža, nakon što ga je iskopao, a zatim ga predao Atili. Smatrao je da je mač dar s neba i da je u pitanju mač koji je pripadao rimskom bogu rata Marsu. “Mač Marsa” nosio je sve do svoje smrti 453. godine nove ere, ali od tada se maču gubi svaki trag.

27/04/2018 15:58

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga