Otkrivene nove vrste “mini-aždaja”

16/04/2015 12:42

Otkrivene nove vrste “mini-aždaja”

U Ekvadoru i Peruu otkrivene su tri nove vrste guštera sa krestom zbog koje izgledaju kao mali zmajevi.

Ovi šareni gušteri, koji su tek otkriveni kao posebne vrste, dokaz su da su prašume Južne Amerike prepune različitih vrsta reptila.

“Zakoračili smo u 21. vek, a još nam je nepoznat ogroman broj reptila”, rekao je Omar Tores Karvahal, istraživač sa Katoličkog univerziteta u Kitu i vođa međunarodnog tima naučnika koji je otkrioda tri nove vrste guštera.
Novootkriveni gmizavci pripadaju rodu drvenih guštera – Enyalioides, iz porodice Hoplocercidae. Do sada je iz ove grupe guštera bilo poznato 13 vrsta.

“Imamo ograničeno znanje o diverzitetu reptila koji nastanjuju kišne šume u Ekvadoru i Peruu, dve zemlje u kojima je koncentrisana polovina poznatih vrsta drvenih guštera”, objasnio je Pablo Venegas, istraživač peruanskog Centra za ornitologiju i biodiverzitet i jedan od učesnika studije.

Zbog seča šuma i širenja poljoprivrednog zemljišta, andske kišne šume nestaju, a sa njihovim ubrzanim nestankom nestaju i mnoge vrste životinja.

U svetu je popisano 6.076 vrsta malih guštera od kojih se 213 vrsta nalazi u Peruu, a u Ekvadoru 190.

Tri vrste drvenih guštera koji su sada identifikovani ovaj naziv – drveni, dobili su zbog mogućnosti da se stope sa korom drveta i kamufliraju kako bi postali “nevidljivi”. Oni mogu da narastu do 40 centimetara, telo im je prekriveno rožnatim ljuskama, a imaju i krestu zbog koje liče na zmajeve.

16/04/2015 12:42

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga