Nove planete u Sunčevom sistemu

28/02/2020 11:14

Nove planete u Sunčevom sistemu

Naučnici tvrde da postoje još najmanje 2 planete u Sunčevom sistemu. One još nisu otkrivene ali pretpostavljaju da se nalaze iza planete Pluton.

Pluton je kao planeta izbrisan i od 2006. godine se smatra članom reda patuljastih planeta – prema Međunarodnoj astronomskoh uniji, a on je bio, iza Neptuna deveta planeta, najudaljenija od Sunca.

Tvrdnje da postoji još planeta koje se nalaze iza Plutona, naučnici zasnivaju na neobičnom orbitalnom ponašanju dalekih svemirskih stena – ekstremnih transneptunskih objekata ili ETNO.

ETNO bi trebalo da budu rasputi u pojasu od oko 150 astronomskih jedinica (AJ) od Sunca, gde je jedna AJ, kao mera za daljinu, jednaka udaljenosti Zemlje od Sunca, što iznosi 150 miliona kilometara.

Naučnici tvrde da bi ETNO trebalo da budu gotovo u istoj orbitalnoj ravni kao planete Sunčevog sistema, ali su, posmatrajući oko dvanaestak ETNO došli do drugačije slike. Ako su ova posmatranja tačna, to bi trebalo da znači da su ETNO rasuti po velikom prostoru, izmešu 150 i 525 AJ, uz orbitalnu inklinaciju od oko 20 stepeni.

Ovakva pozicija ETNO stručnjaci opravdavaju jedino nekim velikim telom u blizini čija gravitaciona sila utiče na ETNO.

“Ovaj veliki broj objekata sa neočekivanim orbitalnim parametrima navodi na zaključak da postoje neke nevidljive sile koje utiču na raspored ETNO”, rekao je Karlos de la Fuente Markos sa Univerziteta Komplutense u Madridu.

“Još uvek ne znamo njihov tačan broj jer raspolažemo ograničenim podacima, ali naši proračuni ukazuju da na graničnom prostoru Sunčevog sistema postoje barem još dve planete, a verovatno i više njih”, dodao je ovaj španski naučnik i zaključio da “Ukoliko ovo bude potvrđeno, naši rezultati mogli bi da budu zaista revolucionarni za astronomiju”.

Model koji je razvio Markosov tim zajedno sa astrofizičarima sa Univerziteta u Kembridžu, bazira se na promenama koje su primećene u orbiti komete 96P/Machholz 1 kada je proletela u blizini Neptuna koji je najveća planeta Sunčevog sistema.

Ovaj model je potvrdio da je kratanje ETNO bio u skladu sa jednom planetom koja je udaljena oko 200 AJ i drugom na daljini od 250 AJ.

Iz pustinje Atakama u Čileu teleskopom ALMA otkriveno je da se planete u drugim sunčevim sistemima mogu formirati čak i na udaljenosti od više hiljada AJ od svog sunca.

Neptun kruži oko Sunca na udaljenosti od oko 30 AJ, dok je Pluton udaljen 40 AJ.

28/02/2020 11:14

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga