Da li je pad Morgota ojačao ili oslabio Saurona?

31/03/2022 14:40

Da li je pad Morgota ojačao ili oslabio Saurona?

U okviru filmskih adaptacija „Hobita“ i „Gospodara prstenova“ Pitera Džeksona, Sauron je jedini mračni gospodar kojeg ljubitelji ove franšize poznaju.

Sauron i Nekromanser su u filmovima isti lik (ne i u knjigama), što znači da se obe filmske trilogije dotiču onoga što se dešava tokom Sauronove borbe za moć, i njegovog regrupisanja iza kapija Mordora dok traži prsten moći da bi ostvario potpunu dominaciju nad Srednjom Zemljom. U svim njegovim prikazima, Sauron je moćno, pohlepno i potpuno sebično biće, ali nije uvek bilo tako.

U ranijim vremenima Srednje Zemlje, Sauron je služio ispod Morgota, koji je bio prethodni zli vladar pre njega. Sauron mu je služio žestoko i lojalno, izvršavajući svaku njegovu zapovest, boreći se za Silmarile po njegovom nalogu, i odričući se od njega tek kada je ovaj bio poražen. Nakon gubitka svog gospodara, Sauron je morao da se pregrupiše i smisli strategiju za napredovanje. Međutim, mnogi fanovi se pitaju da li je ovo bio deo njegovog tajnog plana sve vreme?

Ubrzo nakon pada Morgota, Sauron je izvršio napad na vilenjake, i nejasno je da li je ovo bio smišljen taktički potez kreiran pre Morgotovog pada, ili je to bio akt gneva i osvete. Mnogima se čini suviše jednostavnim da je Sauron krenuo da osvaja vlast tako brzo nakon pada svog gospodara, i pitaju se da on nije možda planirao da uzurpira i zbaci samog Morgota još ranije? Ovo bi se uklopilo sa svim primerima njegovog ponašanja koje je publika videla u filmovima, jer se nikada ne sugeriše da on ima veći razlog ili svrhu za započinjanje Rata za prsten nego da jednostavno želi da bude nepoverljivi dominator nad poznatim svetom, i ponovo ga izgradi u odnosu na svoju rđavu sliku. Međutim, oni fanovi koji su pročitali Silmarilion mogu predložiti drugačiju stranu priče.

Velik broj zagriženih obožavalaca Tolkinovog originalnog dela mogao bi da sugeriše da Sauron nikada nije verovao da će neko moći da svrgne Morgota, pošto je on tako dugo neprikosnoveno sedeo na mračnom prestolu, i bio pokretačka sila zla hiljadama godina pre svog pada. Kada je vojska Valinora jurišala u Ratu gneva, Melkor (pravo Morgotovo ime, pre nego što je postao zao) je potrošio toliko svog fea (svoje duše, izvora svoje snage i zloćudne magije) u pokušaju da kontroliše volju drugih, da je na kraju dovoljno oslabio sam sebe da bude poražen . Ovo je bio veliki šok za Saurona, koji nije mogao ni da zamisli da će njegov neuništivi gospodar izgubiti. Sauron je tada odlučio da preuzme Morgotov plašt i postao njegov naslednik, planirajući da završi njegovu misiju.

Jednom kada je Sauron osetio ukus moći, njegova zloba je samo rasla, i mogao je da doda sopstvenu feu u mešavinu tokom stvaranja prstenova moći. Postoji mračna istorija iza toga kako je Sauron uspeo da prevari Kelebrimbora da iskuje prstenove koji će kasnije zaposednuti devet gospodara ljudi, uništiti mnoga kraljevstva patuljaka u zmajevskoj vatri i na kraju omogućiti Sauronu da opstane i ponovo ustane godinama kasnije, uprkos gubitku svog fizičkog prisustva tokom pada Numenora i Bitke poslednjeg saveza.

Sve je to on iskonstruisao, ali većina smatra da bi ga, da se Morgot iznenada pojavio u ovom trenutku, Sauron dočekao kao saveznika i služio uz njega lojalno kao što je uvek činio, umesto da ga vidi kao protivnika u borbi za vrhovnu vlast nad kraljevstvima, carstvima i ljudima Srednje Zemlje.

Srećom po družinu koja ima zadatak da uništi prsten na Planini usuda, Morgot više nije u mogućnosti da se ponovo popne na presto, jer je njegova fea potrošena, za razliku od Saurona koji je mudro zaključao svoju u glavni prsten. Dakle, kada je Morgotovo fizičko telo obezglavljeno, njegovu feu, njegov duh, Valari su mogli lako uhvatiti i poslati u Prazninu izvan ivica Srednje Zemlje, što znači da je večno zarobljeno u vremenu i prostoru i da nikada neće biti u stanju da se vrati u Ardu.

Zajednički napori nekoliko kraljevstava, uključujući Gondor i Rohan između mnogih drugih, bili su jedva dovoljni da poraze Saurona, a mnogi hrabri ratnici i vođe izgubili su živote u tom pokušaju, tako da bi bilo još više nemoguće i beznadežnije imati bilo kakvu šansu da dobijanje rata ako Morgot i Sauron budu u stanju da udruže snage punom snagom i uzvrate udarac saveznicima.

31/03/2022 14:40

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga