Najinteresantniji jezici sveta

07/08/2015 11:40

Najinteresantniji jezici sveta

Na svetu se koristi između 5.000 i 7.000 različitih jezika. Među njima su oni koje pričaju milioni, ali i oni koji se nalaze pred izumiranjem, jer je sve manji broj onih koji pričaju tim jezikom.

Od svih jezika koji se govore u svetu, neki se izdvajaju zbog svojih specifičnosti. Ovo su najinteresantniji jezici na svetu:

Baskijski jezik

Baskijski jezik ima 720.000 govornika koji žive na Pirinejima. Iako veliki broj govori ovaj jezik, on nije sličan ni sa jednim jezikom u okruženju.

Ovaj jezik ima veoma složnu gramatiku, prema kojoj glagol mora da se slaže i sa subjektom i sa objektom u rečenici, što za one koji žele da nauče ovaj jezik predstavlja veliki problem. Predpostavlja se da je baskijski jezik nastao iz grupe jezika iz koje su kasnije nastali i indoevropeski jezici.

Birale (ongota)

Birale je jezik za koji se očekuje da će uskoro izumreti, zbog toga što ima desetak govornika koji žive na zapadnoj obali reke Vejto u Etiopiji. Iako nema svoje pismo, ovaj jezik će biti sačuvan od zaborava, jer su lingvisti napravili studiju o njemu.

Esperanto

Esperanto je veštački jezik, koji je smislio Ludvig Lazar Zamenhof 1887. godine. Spajajući delove različitih evropskih jezika, nastao je ovaj jezik koji još uvek nije zaživeo.

Bez obzira na to što nije priznat kao zvanični jezik, esperantom ipak govori oko 2.000.000 ljudi, od kojih 2.000 govori ovaj jezik od rođenja. Esperanto ima sopstvenu literaturu (više od 25.000 knjiga), radio stanicu, novine, televiziju, sadržaj na internetu, muziku, pozorište, zastavu.

Klingonski jezik

Ovo je jezik kojim govore likovi iz filma “Zvezdane staze”. Zahvaljujući velikom broju obožavalaca ovog filma, klingonski jezik je ozbiljno shvaćen, pa ima i sopstvenu gramatiku, fonetiku i pismo.

Ajapaneko

Sudbina ovog jezika je već određena – on će veoma uskoro izumreti. Ostala su još samo dva govornika ovog jezika. Oni žive u Meksiku, ali su u svađi i ne pričaju.

Osim što ne žele da pričaju međusobno, nisu hteli da pristanu ni da o ovom jeziku pričaju sa stručnjacima, koji žele da zabeleže sve što je moguće o jeziku ajapaneko, kako bi se on sačuvao barem u studiji.

Tauširo

Ovim jezikom govori najmanji broj ljudi – jedan čovek. Njegovo ime je Amadeo Garsija.

Tauširo jezik pripada amazonskoj grupi jezika. Ono što je posebno zanimljivo a vezano je za ovaj jezik jeste to što se za izražavanje brojeva koriste ruke i noge. Konkretno – za sve brojeve koji slede za brojem deset koriste se prsti i na rukama i na nogama.

Dotrački jezik

Dotrački jezik je jezik kojim pričaju junaci popularne serije “Igra prestola”. Kako bi svim obožavaocima ove serije pomogao da nauče ovaj jezik, tvorac Dotračkog jezika Dejvid Dž. Piterson je napravio aplikaciju za Ajfon i Ajped.

Ova aplikacija, koja nosi naziv Dothraki Companion, sastoji se od sažete gramatike, zapisa o kulturi Dotrakija, konverzacionih dijaloga, a pored ovoga sadrži i najavu za knjigu o Dotračkom jeziku i audio kursu jezika.

07/08/2015 11:40

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

_Edukacija_300x250px