Vuk Karadžić – reformator srpskog jezika

06/11/2016 09:09

Vuk Karadžić – reformator srpskog jezika

Na današnji dan, 6. novembra 1787. godine u Tršiću rođen je Vuk Stefanović Karadžić, pisac i reformator srpskog jezika i pravopisa.

U vreme kada je rođen Vuk, njegovo rodno mesto je pripadalo Otomanskom carstvu. Osim mesta gde je rođen, malo se zna o početku života i detinjstvu Vuka Karadžića – naučio je sam da čita i piše, a jedno vreme je, zbog dodatnog obrazovanja, proveo u manastiru Tronoša.

Najvažnije obrazovanje svakako je stekao dok je prikupljao priče i pesme iz naroda i slušao o narodnim običajima, što je kasnije zabeležavao. Napisao je zbirku narodnih pesama – “Mala prostonarodna slaveno-serbska pjesnarica”, uz koju je objavljena i gramatika – “Pismenica serbskoga jezika” – kako bi čitaoci lakše razumeli sadržaj zbirke.

Pročitajte i: Srpske narodne poslovice!

Pored što je prikupljao i zapisivao narodnu književnost koja se do tada prenosila isključivo usmenim putem, Vuk je veliki doprinos dao i reformisanju srpskog jezika, zahvaljujući čemu je stvoren jedan od najjednostavnijih i najlogičnijih pravopisnih sistema.

Više o životu i radu jednog od najznačajnijih ljudi u istoriji srpskog naroda – pisca i reformatora srpskog jezika – Vuka Stefanovića Karadžića – pročitajte OVDE.

06/11/2016 09:09

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga