Tajna sposobnost Predatora na putu da redefiniše kompletnu Alien franšizu

28/03/2022 10:28

Tajna sposobnost Predatora na putu da redefiniše kompletnu Alien franšizu

Alien Vs. Predator: Eternal iz 1998. je napravio senzacionalno otkriće o Predatorima, s dubokim implikacijama i na Alien franšizu.

Zapanjujuće otkriće o Predatorima takođe pomaže da se redefiniše i Alien franšiza. Kroz filmove i stripove o tuđinima, Vejland-Jutani korporacija je nastojala da sakupi Ksenomorfe, s namerom da ih koristi kao biološko oružje. Međutim, iznenadno otkriće u Alien vs Predator: Eternal iz 1998. godine, možda je doprinelo tome da Vejland-Jutan umesto toga cilja na Predatore! Seriju, deo originalnog kontinuiteta Alien vs Predator, Dark Horse Comics, napisao je Jan Edington, a ilustrovao Aleks Malejev.

Franšiza Alien je započela istoimenim filmom 1979. godine, u režiji Ridlija Skota; dalje je razvijen u nizu nastavaka i spin-off izdanja, uključujući liniju stripova koje je objavio Dark Horse Comics. Godine 1987., 20th Century Fox, isti studio koji je izdao Alien (“Osmi putnik”), debitovao je s Predatorom, koji je pomogao u inauguraciji sopstvene franšize. Godine 1989. ova dva entiteta su se sudarila u strip seriji „Tuđini protiv Predatora“. Serija se pokazala popularnom i objavljeni su brojni nastavci, koji su dodatno razvili kontinuitet dve franšize. Korporacija Veiland-Jutani je konstantno prisutna u ovim naslovima, nastavljajući svoje pokušaje da proučava Ksenomorfe, u nadi da će ih prikupiti u naučne i vojne svrhe. Međutim, Alien vs. Predator: Eternal, miniserija od četiri izdanja Jana Edintona i Aleksa Malejeva, koju je objavio Dark Horse, sugeriše da je kompanija umesto toga trebalo da usmeri svoje napore ka proučavanju i sakupljanju Predatora.

U ovoj mini seriji, čitaoci upoznaju Gideona Lija, misterioznog milijardera koji ne samo da je zaradio svoje bogatstvo sakupljajući tehnologiju sa zarobljenog Predatorovog broda, već to čini već 700 godina, konzumirajući srca Predatora. Li je usmerio svoje kompanije i resurse da mame Predatore, da bi ih hvatao, a zatim ih konzumirao, produžavajući na taj način sebi život.

Otkriće da predatorska srca, kada se konzumiraju, mogu produžiti ljudski životni vek bilo je novo u franšizi i ima ogromne posledice po univerzum. Tokom cele Alien franšize, ponovljeni Vejland-Jutanijevi pokušaji da sakupi Ksenomorfe naišli su na katastrofu, što je rezultiralo brojnim žrtvama, uključujući gubitak cele kolonije. Vejland-Jutani je pokušao da uklopi Ksenomorfe u rupu koju ne mogu da popune, a Aliens Vs. Predator: Eternal ukazuje na potencijalno drugačiji pravac kompanije: umesto toga uhvatite i proučavajte Predatore.

Gideon Li je stekao bogatstvo reverznim inženjeringom tehnologije Predatora i saznao da bi mu konzumiranje njihovih srca moglo produžiti život. Li je postigao mnogo za svojih 700 godina, na račun zarobljenih Predatora. Iako pokušaj hvatanja ovih bića može biti jednako rizičan poduhvat kao i hvatanje Ksenomorfa, Li je izgledao mnogo uspešniji u iskorišćavanju potencijala Predatora nego što je Vejland-Jutani ikada bio s Ksenomorfima. U „Prometeju“, priči koja je prethodila onoj iz originalnog filma, Piter Vejland je postao opsednut „Inženjerima“ (bićima koja su na kraju stvorila Ksenomorfe), verujući da će mu oni omogućiti besmrtnost. Da je Vejland znao za postojanje Predatora, kako bi njegova kompanija mogla proći drugačije?

Prava na franšize Alien i Predator sada pripadaju Marvelu, i ostaje da se vidi da li će kompanija odlučiti da prizna razvoj događaja u Alien Vs. Predator: Eternal ili ne. Bez obzira na to, ova mini-serija je uništila ono što su fanovi znali o Predatoru i pruža novi put za Vejland-Jutani.

28/03/2022 10:28

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga