Zanimljiva strana mitologije – Kako je odrastao bog Zevs?

18/06/2020 15:07

Zanimljiva strana mitologije – Kako je odrastao bog Zevs?

Starogrčka mitologija sadži veoma kopleksne mitove o životu bogova poistovećene sa tadašnjim životom starogrčkog stanovništva.

Uključeni su i brojni likovi poput nimfi i polu-ljudi, kiklopa, pa je izučavanje veoma zahtevno ali i beskrajno zanimljivo.

O odrastanju vrhovnog boga zevsta postoje mnogi mitovi.

Kako je njegova majka Rea imala mnogo dece koju je njegov otac Hronos progutao iz straha da mu ne preotmu vlast kao što je on Uranu, svom ocu. Njegova majka je rodila najmlađeg Zevsa na Kritu i tamo ga sakrila uz pomoć Urana i Geje- dalje se pretpostavlja kako su ga sačuvali od očiju oca koji je vladao morem, zemljom i nebom.

Odgojila ga je baka- Geja, majka zemlje

Odgoj Zevsa poveren je boginji Artemida, sinonimu lepote i geometrije

Pripao je nimfi Adamantea, koja ga je vezala da visi sa drveta kako ga Hronos koji je vladao nebom, morem i zemljom- ne uspe da ga vidi

Potom da ga je odgojila nimfa Kinosura- koju je Zevs postavio posle u zvezde posle njene smrti u znak zahvalnosti.

Odgojila ga je Melisa koja ga je odhranila na kozijem mleku

kada je odrastao Zevs je naterao oca da ispljune decu suprotnim redom od onog kojim ih je gutao:

prvo kamen- koji je njegova majka podmetnula mesto njega, zatim ostale. Jedna verzija je i da je Zevs rasekao Hronosov stomak i pošto je oslobodio braću i sestre, potom je oslobodio i kiklope, gigante, storuke divove i Hronosovu braću, koji su prvo od ruke Urana zatvoreni u Tartaru, a zatim od Hronosove, a ovi mu dadoše munju. Nakon slobode koju su dobili zahvaljujući Zevsu, njegova braća i sestre zajedno sa kiklopima i drugim bićima su poveli rat protiv Hronosa i ostalih titana. Kad su pobedili, Hronosa i titane su bacili u Tartar- najdublje mesto na zemlji.

18/06/2020 15:07

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga