Na današnji dan rođen Julije Cezar

13/07/2017 09:45

Na današnji dan rođen Julije Cezar

Rimski vojskovođa, pisac i državnik, Gaj Julije Cezar, rođen je na današnji dan, 13, jula 100. godina pre nove ere.

Gaj Julije Cezar predstavlja najslavnijeg rimskog vojskovođu, čijom je zaslugom proširen uticaj i vlast Rimske imperije. Njegova diktatura počela je kada je pobedio Pompeja Velikog u građanskom ratu 46. godine pre nove ere.

Cezar je u mladosti imao priliku da dobije odlično obrazovanje, pa je tako naučio i nekoliko stranih jezika, među kojima su bili i hebrejski i galski jezik.

U Rimu je Cezar počeo da radi kao advokat, kada je stekao ugled žestokog kritičara i protivnika korupcije kod političara. Retoriku je usavršavao kod slavnog govornika Apolonija Moloa.

Imao je široko književno interesovanje, a napisao je i mnoge knjige. Najznačajnije Cezarovo delo je “Zapisi o galskom ratu”. Osim istoriografa, Cezar je pisao i knjige o gramatici, koje su izgubljene, kao i njegova poezija.
Cezar je pre svega naglašavao svoju političku karijeru, gde je imao i najviše uspeha.

Nakon mnogih ratovanja i pobeda, od kojih mu je jedna obezbedila i doživotnu, apsolutnu vlast, na Gaja Julija Cezara izvršen je atentat, koji je organizovala grupa senatora. Vođe zavere protiv Cezara bili su Marko Junije Brut, Gaj Kasije Longin i Gaj Trabonije.

Prema predanju, poslednje reči Cezara, bile su – “Zar i ti, sine Brute?”.

Više o životu Gaj Julije Cezara pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih istorijskih ličnosti nalaze se ovde.

13/07/2017 09:45

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga