Zanimljive strane Madagaskara

25/04/2018 14:29

Zanimljive strane Madagaskara

Ostrvska zemlja blizu istočne obale Afrike, okružena Indijskim okeanom, prepuna je zanimljivosti. Predstavljamo vam nekoliko interesantnih činjenica o Madagaskaru. 

Madagaskar je četvrto najveće ostrvo na svetu

Ostrvo se prostire na 587.712 kilometara što ga čini jednim od najvećih svetskih ostrva. Populaciju čini 25.5 miliona Malgaša, po brojčanosti populacije veći je od Australije, Šri Lanke, Grčke i Holandije.

Zanimljiva istorija

Tokom svoje dugogodišnje vladavine, kraljica Ranavalona I, osujetila je Evropljane u nameri da preuzmu vlast nad Madagaskarom. Fokusirala se i na istrebljenje drugih kraljevstva i hrišćana. U glavnom gradu Madagaskara možete videti ostatke njene palate Rova of Antananarivo.

Uneskova lista svetske kulturne baštine

Na Uneskovoj listi nalaze se Kraljevsko brdo Ambohimanga, prašume Atsinanana, dom retkih vrsta primata i lemura, rezervat prirode Tsingv de Bemaraha, kao i groblje staro 500 godina.

Tradicionalna nošnja

Lamba je tradicionalna nošnja, koju nose muškarci i žene, a podseća na dugačke marame koje se prave u raznim dezenima i nose u različitim prilikama.

Divlji raj

Madagaskar je jedna od zemalja koja može da se pohvali velikim brojem različitih vrsta životinja, koje ne mogu da se pronađu na drugim mestima. Ovo ostrvo predstavlja pravi raj za ptice, pa se tako na Madagaskaru može pronaći jedinstvena ptica kreštalica long-tailed ground roller.

Madagaskar je dom i nesvakidašnjih stvornja, kao što je surlaš sa vratom žirafe, malgaški džinovski pacov i lemur aj aj.

Najnesrećnije mesto

Svetski izveštaj o sreći pokazao je rezultat po kom se Madagaskar nalazi na 147. mestu, a kako predstavlja jedno od najsiromašnijih mesta na svetu, ovaj podatak ne iznenađuje.

Uprkos takvoj situaciji, na Madagaskar je nedavno stigao i luksuzni turizam.

25/04/2018 14:29

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga