Manastir Manasija – zadužbina Despota Stefana Lazarevića

21/01/2021 11:27

Manastir Manasija – zadužbina Despota Stefana Lazarevića

Okružena visokim brdima, neverovatno bajkovito okovana sa dvanaest kula, ostavlja neverovatno snažan utisak. Sama crkva unutar utvrđenja  je od belog mermera sa šest metalnih kupola sa zlatnim krstovima. Ovako uronjeno utvrđenje u gromkost prirode, ne zna se kad pravi upečatljiviju sliku – zimi kada je u snegu i kamenu ili leti kada sve prekrije plišano zeleni plašt. Ovo je spektakl za oči i dušu.

Manastir Manasija nalazi se u blizini Despotovca, ušuškan u miru i tišini reke Resave, poznat je i kao Resavski Manastir. Vekovima privlači pažnju svojim nestvarno bajkovitim izgledom, velelepnog hrama smeštenom u snažnom utvrđenju sačuvanog veza srednjevekovnih kula, pruža jednu od jedinstvenih lepota prizora ovog sveta, zajedno sa okolinom koja ga okružuje te celokupna slika ostavlja bez daha. 

O osnivanju i istoriji manastira vrlo se malo zna. Sa sigurnošću se može opisati samo zadnjih 500 godina teške i mučeničke istorije ovog zdanja. On je spomenik teške istorije našeg naroda i ovih prostora. Turci su u njemu svirepo poubijali čak 200 Srba pozivajući ih „na veru“ i tako namamivši u manastir te 1790. i ubili. Dalje je manastir služio Turcima kao utvrđenje, austrijskoj gardi kao barutana, pa se čak i zapalio. Bio je oronuo i uništen ali zahvaljujući volji želji naroda i pojedinaca ovaj važan i lep srednjevekovni Srpski i verski spomenik sada blista i mami.

Osovao ga je Despot Stefan Lazarević, što je otkriveno iz spisa Konstantina Filozofa iz 1432/3 godine, koji opisuju život Despota Lazarevića. Spisi su pronađeni tek 1844. godine u manastiru Zografu na Svetoj Gori.

Zanimljivo je kako je Manastir Resava, češće nazivan Manasijom dobio ime. Despota Stefana Lazarevića su od milošte i zbog njegovog „slatkoglagolanija“ nazivali „vtori Manasija“ (time su ga zbog lepog govora i pripovedanja upoređivali sa vizantijskim letopiscem konstantinom Manasijom iz 12. veka). Te je po Despotu osnivaču i njegovom nadimku Manasija i dobila ime.

21/01/2021 11:27

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga