Da li je ljubomora normalno osećanje?

08/04/2020 10:19

Da li je ljubomora normalno osećanje?

U partnerskim odnosima i dalje vlada uvreženo mišljenje da je ljubomora jedan od dokaza ljubavi. Ali, šta se desi ukoliko ona izostane, ili ukoliko je ima previše?

Lako je reći, sada bi većina opazila, šta se dešava ukoliko ljubomore nema ili, jednostavno, nestane – pa, raskid/razvod. Mora li, međutim, tako?

Pre svega, moramo krenuti sa činjenicom da postoje različiti tipovi ličnosti, da se odnos između dve osobe drugačije percipira, pa i da se ljubomora drugačije percipira. Shodno tome, postoje osobe koje su u tom momentu sigurne u partnera/ku, pa nemaju potrebe da ljubomorišu, niti žele da se druga strana tako oseća.

Samim tim što je na taj način jedna spona čvršća – to je dokaz ljubavi. Dakle, postoje osobe koje nisu ljubomorne ukoliko ne postoji verodostojan razlog.

Šta je verodostojan razlog? 

Ukoliko je odnos dug i stabilan, onda ćete lako primetiti promene ponašanja. One mogu biti razlog za razgovor. Takođe, može se desiti da je partner fizički sa vama, ali nije u dovoljnoj meri prisutan, već je, recimo, na društvenim mrežama, a vi primećujte da se dopisuje sa nekim, često kasni kući, zaboravlja bitne datume, izlazi u večernjim satima sam i slično. Ovo su realni povodi za ljubomoru.

Da li je ljubomora dokaz ljubavi?

Neko kaže da, neko ne, nekao da i ne. Ona je, svakako, normalno osećanje, nije uvek znak nesigurnosti, prisutna je u partnerskom odnosu, ali je siguran strah od gubitka ljubavi, sa čim se većina od nas suočila.

Postoje zdrava ljubomora i posesivna. Zdrava se pojavljuje u situacijama koje smo naveli u pasusu gore, „svakodnevna“ ljubomora se javlja kod većine ljudi, a posesivna može da dovede do nasilja i manipulacije, a to nisu zdravi odnosi i trebalo bi da se prekinu. 

Da ne bismo često tražili izgovore i situacije u kojima bismo mogli biti ljubomorni, a samim tim da olakšamo i jednoj i drugoj strani, stiže jednostavna stvar: ne postoji garancija ni za šta. Ukoliko sa ovom činjenicom krenete od početka odnosa, bićete mirni i uživaćete maksimalno, jer ne ulazite sa previsokim očekivanjima.

Razgovor je, takođe, pun pogodak. Zato sa partnerom/kom razmenjujete osećanja i pričajte o nezadovoljstvu, ukoliko do njega dođe.

08/04/2020 10:19

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga