Na današnji dan rođen Edgar Alan Po

19/01/2017 09:39

Na današnji dan rođen Edgar Alan Po

Na današnji dan, 19. januara 1809. godine, rođen je jedan od najznačanijih predstavnika romantizma u Americi, začetnik moderne detekticke priče i naučne fantastike, Edgar Alan Po.

Rođen je u Bostonu, kao drugo dete glumaca Dejvida i Elizabet Po. Njegovi roditelji su se razveli, da bi uskoro njegova majka preminula – kada je Edgar imao samo dve godine. Tada ga je usvojila porodica Džona Alena.

Zahvaljujući porodici koja ga je usvojila, Edgar je imao lepo detinjstvo i imao je priliku da pohađa dobre škole.

Pročitajte najlepše citate o idejama!

Sa šest godina poslat je u Englesku na školovanje, gde je učio latinski i francuski, matematiku i isotriju, da bi se pet godina kasnije vratio u Ameriku, gde je nastavio školovanje.

Sa 17 godina upisao je studije na Univerzitetu u Virdžiniji, koje je zbog alkohola i dugova morao da napustio godinu dana kasnije, iako je bio veoma dobar student.

U Bostonu se pridružio vojsci sa 18 godina, da bi tri godine kasnije postao kadet na Vojvnoj akademiji u Vest Pointu.

U Njujorku 1831. godine objavljuje svoje prve pesme, a kasnije postaje urednik novina Južni književni glasnik, gde je objavio svoju priču “Poruka u boci”.

Njegovo najpoznatije delo je pesma “Gavran” koju je objavio početkom 1845. godine, a u svom eseju “Filozofija kompozicije” objašnjava način pisanja ove pesme – korak po korak.

Za života je bio gotovo nepoznat, da bi kao jedan od najuticajnijih pesnika američke književnost postao poznat kada su vrednost njegovih dela otkrili francuski pesnici Bodler, Malarme i Valeri.

Više o životu i stvaralaštvu Edgara Alana Poa pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

19/01/2017 09:39

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga