Kako je nastao eho?

02/03/2015 13:24

Kako je nastao eho?

Osim što je jedan od najzanimljivijih fenomena, nastanak eha vezan je za jednu interesantu priču. Reč eho krije se iza priče o nesrećnoj ljubavi jedne nimfe.

Reč eho potiče iz grčke mitologije, a i nastanak ovog fenomena je opisan u jednom mitu.

Eho je bila nimfa koja je krila Zevsova neverstva, tako što je zagovarala Heru, kako ona ne bi primetila kad je Zevs odsutan. Kada je ovo Hera otkrila, proklela je Eho tako da može samo da ponavlja nešto što je neko drugi rekao.

Nakon ovog prokletstva, Eho je posmatrala mladića Narcisa dok je lovio jelene i odmah se zaljubila u njega. Htela je da ga dozove, ali ju je prokletstvo Here u tome sprečavalo.

Kada je jednom Narcis tokom lova viknuo – “Ima li nekoga tamo?”, Eho je samo ponovila ove reči. Narcis ju je dozivao a ona je mogla samo da ponavlja njegove reči.

Narcis je primetio da se osoba koja ponavlja njegove reči samo udaljava od njega i povikao – “Ovuda, moramo se naći”. Kada je ovo čula, Eho je pojurila Narcisu u zagrljaj, ali ju je Narcis odbio.

Eho je ipak gajila sve jaču i jaču ljubav prema Narcisu, iako ju je on odbijao. Nakon Narcisove smrti, lepota koju je imala Eho vremenom je bledela, a njene kosti pretvorile su se u kamen.

Sve što je od Eho ostalo jeste zvuk njenog glasa.

Izvor: Nacionalna geografija

02/03/2015 13:24

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga