Na današnji dan rođen je Artur Konan Dojl

22/05/2017 09:24

Na današnji dan rođen je Artur Konan Dojl

Na današnji dan, 22. maja 1859. godine rođen je Artur Konan Dojl, književnik koji je izmislio lik napoznatijeg detektiva – Šerloka Holmsa.

Prema obrazovanju, Dojl je bio lekar, koji je, dok je čekao pacijente najčešće pisao, a njegovo prvo delo objavljeno je u “Čejmbers Edinburg žurnalu” kada je Artur imao manje od 20 godina.

Slavu su mu doneli kriminalistički romani i pripovetke u kojima su glavni likovi izmišljeni detektiv Šerlok Holms i njegov prijatelj i pomoćnik doktor Votson. Artur Konan Dojl se smatra začetnikom detektivske literature.

Njegova najpoznatija dela su: romani “Grimizna studija”, “Pustolovine Šerloka Holmsa”, “Uspomene Šerloka Holmsa”, “Baskervilski pas”, “Beli odred”, “Izgubljeni svet”, “Veliki burski rat”; istorijska studija “Istorija britanskog pohoda u Francuskoj i Flandriji”; delo o spiritualizmu “Istorija spiritualizma” i memoarska proza “Uspomene i pustolovine”.

Plemićku titulu dobio je 1902. godine, a zaslužio ju je zbog odbrane britanskih interesa, što je bilo posebno istaknuto tokom drugog Burskog rata

Preminuo je 7. jula 1930. godine.

Biografije drugih značajnih istorijskih ličnosti nalaze se ovde.

22/05/2017 09:24

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga