Grad zamrznut u vremenu – Fenghuang

30/11/2020 11:52

Grad zamrznut u vremenu – Fenghuang

Ovo je grad zaklonjen od očiju javnosti koji je ostao tih i zaboravljen onakav kakav je bio i pre 6-7 vekova. Grad je imao tu sreću da ostane zamrznut u vremenu, a održan isto onako lep i živ kakav je i stvoren, zahvaljujući svojim žiteljima i državi Kini.

Drevni grad Fenghuang nalazi se u jugozapadnom delu pokrajine Hunan u Kini, u ponožiju planine duž obale Tuo Jiang reke. Grad je izuzetno dobro očuvan i netaknut modernizacijom. U njemu se već vekovima čuvaju drevne tradicije, jedinstveni jezik, običaji, umetnost, kao i arhitektonska zdanja koja su izgrađena još za vreme Ming i Qing dinastija.

Ovaj na svetu jedinstveni grad, deluje kao da je zamrznut u vremenu i izgleda isto kao što je izgledao u periodu od 14. do 17. veka. U starom gradskom jezgru sačuvano je preko 200 drevnih stambenih zgrada, nekih 20-ak velikih i malih ulica, drevne uličice i prolazi, kao i stare gradske zidine, drevna gradska vrata, stari bunari, mostovi, hramovi…

Drevni grad Fenghuang  je od 2008. godine pod zaštitom UNESCA-a, a neki mediji su ga proglasili i najlepšim gradom Kine. 

Tajna dugovečnosti i očuvanosti je jedinstven geografski položaj Fenghuanga, vekovima grad zaobilaze ratovi i prirodne katastrofe. Čak i za vreme japanske invazije ovaj grad je ostao nekim čudom slobodan, a i sledećih 50 godina je pošteđen velike izgradnje koja je zahvatila veliki deo Kine. 

Kao što su ljudi iz samog grada negovali ovu izuzetno vrednu baštinu, tako je i vlada uvela strogu kontrolu nad svim građevinskim aktivnostima i na taj način uspešno očuvala autentičnost ovoh jedinstvenog gradića.

30/11/2020 11:52

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga