Na današnji dan rođena Virdžinija Vulf

25/01/2017 09:41

Na današnji dan rođena Virdžinija Vulf

Na današnji dan, 25. januara 1882. godine, rođena je engleska književnica, romanopisac, kritičar i esejista, jedna od najznačajnijih pisaca 20. veka, Virdžinija Stiven, poznatija kao Virdžinija Vulf.

Rođena je u Londonu, kao ćerka najobrazovanijeg i najuglednijeg pisca i folozofa tog doba – Leslija Stivena. Sa 13 godina izgubila je majku, a najveći deo života tokom detinjstva provela je u kući, gde je stekla jedino obrazovanje – čitajući knjige iz očeve biblioteke.

Svoju karijeru započela je u centralnom delu Londona gde se preselila nakon smrti oca. Tu je upoznala poznate umetnike i pisce tog vremena, sa kojima je započela poslovnu saradnju. Ova grupa velikana nazivala se Blumzberijska grupa, a zastupali su filozofske ideje o vrednosti ljubavi i lepote, kao najvažnije stvari u životu.

Za Leonarda Vulfa, koji je bio deo Blumzberijske grupe, Virdžinija se udala 1912. godine, sa kim je imala skladan života i srećan brak, a zajedno su 1917. godine osnovali štampariju, koja je danas poznata kao “Hogart pres”.

Svoj prvi roman – “Putovanje” – Virdžinija je objavila 1915. godine, dok se njenim remek-delom smatra roman “Gospođa Delovej” koji je objavljen 1925. godine.

Više o životu i stvaralaštvu Virdžinije Vulf pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

25/01/2017 09:41

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga