Stvari koje niste znali o Zimskim olimpijskim igrama

17/01/2018 15:53

Stvari koje niste znali o Zimskim olimpijskim igrama

Zimske olimpijske igre 2018. uskoro počinju, a uoči ovog spektakla, prenosimo vam 9 stvari o Zimskoj olimpijadi koje sigurno niste znali.

Dvadeset treće Zimske olimpijske igre će biti održane u Pjongčangu, u Južnoj Koreji, od 9. do 25. februara 2018. godine. Grad domaćin je izabran 6. jula 2011. posle 123 sednice održane u Durbanu (Južnoafrička Republika). Drugi gradovi kandidati su bili Ansi (Francuska) i Minhen (Nemačka).

Zanimljivosti o Zimskim olimpijskim igrama

Najupešnija zemlja

Uprkos tome što ima populaciju od oko 5 miliona ljudi i predstavlja jednu od najređe naseljenih država na planeti (prvu u Evropi), Norveška može da se pohvali kao najuspešnija na Zimskoj olimpijadi. Sa 118 zlatnih i ukupno 329 medalja, Norvežani su postavili zadatak svim državama koje učestvuju u ovom takmičenju.

Klizanje

Iako je led povezivan sa zimskim sportovima, klizanje je kao olimpijska disciplina prvo nastala na letnjoj Olimpijadi u Londonu 1908. godine, a tek 1924. prebačeno je na Zimske olimpijske igre. Slično je bilo i sa hokejom.

Srebro je novo zlato

Lizi Jarnold je bila veoma zadovoljna kada je dobila svoju medalju, ali ona je bila napravljena od 516 grama srebra i samo 6 grama zlata.

Toplo vreme i zimska Olimpijada

Zimske olimpijske igre 1964. godine održavale su se u Iznurgu u Austriki. Budući da nije bilo snega, u pomoć su pozvani vojnici koji su omogućili 20.000 blokova leda i preko 40.000 kubnih metara snega.

Najuspešniji olimpijac

Naravno, Ole Ejnar Bjerndalen, najuspešniji biatlonac svih vremena, poreklom je iz Norveške. U svojoj karijeri osbvojio je 13 medalja sa Zimskih olimpijskih igara.

Britanija na Olimpijadi

Prve Zimske olimpijske igre održane su 1924. godine u Šamoniju, a Britanija je tada osvojila 4 medalje. I dalje, ovo je njihov najveći uspeh na zimskoj Olimpijadi.

Samo dve zemlje južno od ekvatora osvojile su medalje

Jedine zemlje južne hemisfere koje su osvojile medalje bile su Australija i Novi Zeland.

Olimpijada u Sočiju i putovanje u svemir

Tokom prošle Olimpijade, baklja je prešla 65.000 kilometara, od najdubljeg jezera na svetu do- pa Međunarodne svemirske stanice. Ovo je bio i prvi put da je Olimijada “zahvatila” i svemir.

 

Deljenje medalje

Olimpijada u Sočiju postala je i prva u istoriji u kojoj su dvoje sportista delili medalju i to zlatnu: Dominik Grisin iz Švajcarske i Tina Maze iz Slovenije.

 

17/01/2018 15:53

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga