Navigacione patike?!

15/10/2020 10:37

Navigacione patike?!

U „Čarobnjaku iz Oza“ Doroti je imala čarobne cipelice koje bi je vodile gde god poželi i zamisli samo ako tri puta udari o svoje cipele. To je do nedavno bila samo bajka, a sada je i stvarnost. Za par meseci takve cipele, patike ćete moći da kupite u prodavnici, i ne ovo nije apsurd niti šala- sve ćemo vam objasniti u sledećih par redova.

Navigacione patike, ideja koja će turiste, avanturiste i putnike namernike odvojiti od ekrana dok pomno prate navigacioni sistem. Cilj je uživanje u putu ka cilju, destinaciji. Kako da razgledate nepoznate destinacije i urežete u sećanje duh mesta na putu do cilja ako ste skoncentrisani na ekran telefona i pomno pratite navigacionu mapu kako ne biste zalutali? Zato je grupa mladih entuzijasta iz jedne lukost avi kompanije osmislila i lansirala navigacione patike. Sniker patike koriste besplatan softver povezan sa aplikacijom koju možete preuzeti sa gugl plej prodavnice za svaki pametni telefon. Aplikacija kao i patike koriste gugl mape. Jedan od izumitelja, Pedro, kaže da oni nisu smislili ništa novo, samo su pojednostavili proces navigacije i priuštili putnicima uživanje u samom putu ka cilju, bez potrebe da gledaju u ekran svog telefona i koncentracije na nacrt. 

Patike imaju ugrađ mali 3d ištampan čip u đon. Funkcionišu putem vibracije. Ukoliko vaš navigacioni put vodi u desno i treba da skrenete, vibriraće vam desna patika i suprotno. Kada pogrešite put, skrenete sa rute, patike će vibrirati dva puta, a kada stignete na cilj vibriraće tri puta.

Grupa turista je testirala ove patike na putu do jednog od manje poznatih trgova. Zaključili su da je bilo veoma neobično i konfuzno dok se nisu navikli da veruju patikama koje ih vode i vibriraju pri skretanju bez prethodne najave. Zamerka im je bila što patike prekasno javljaju skretanje. Drugo nisu navikli da ne gledaju u mapu navigacije i unapred znaju put ili skretanja, bar otprilike. Vibraciju su ocenili kao veoma jaku i jasnu, otprilike kao vibracija telefona u džepu. No, patike su ipak odradile svoj posao i svakog od njih dovele do destinacije. Složili su se da je ovo odličan vid navigacije kad se čovek navikne.

Patike se za sad prodaju u avionima ove kompanije na njihovim letovima i koštaju 600 evra. Pedro i inovatori najavljuju da će se uskoro prodavati i sam čip koji će potom moći da se ugradi u skoro svaki đon, pa ćete sami moći od svojih patika da napravite navigacione.

15/10/2020 10:37

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga