Na današnji dan preminuo Dositej Obradović

07/04/2017 09:29

Na današnji dan preminuo Dositej Obradović

Na današnji dan 7. aprila 1811. godine, preminuo je srpski prosvetitelj i reformator, pisac, filozof i pedagog, prvi ministar prosvete, Dositej Obradović.

Rođen je 1739. godine u Čakovu kao Dimitrije Obradović, a kao mlad je ostao bez oba roditelja, pa su se o njemu brinuli rođaci. Kada je počeo da se školuje bio je zainteresovan za veru i crveni svet, a razmišljao je i o pustinjskom i samačkom životu.

Bez obzira na njegove želje, bio je poslat u Temišvar da uči zanat jorgandžije. Međutim, nikad se nije time bavio, nego je ostavio zanat i otišao u fruškogorski manastir Hopovo, gde se zamonašio i promenio ime u Dositej.

Pročitajte neke od najzanimljivijih citata Dositeja Obradovića!

Nakon tri godine manastirskog života, počeo je da putuje i kao učitelj ili manastirski gost obišao je ceo Balkan, Malu Aziju, Italiju, Englesku, Austriju, Rusiju i Nemačku, a u Grčkoj je proveo tri godine.

Zahvaljujući svojim putovanjima imao je priliku da puno nauči, a ubrzo je postao i poliglota – govorio je: grčki, latinski, nemački, engleski, francuski, ruski, albanski, rumunski i italijanski jezik.

Dositej Obradović – dela

Prva knjiga na narodnom srpskom jeziku koju je Dositej napisao bila je “Harastoitija” – prevod novogrčkog dela iz 18. veka, a nakon toga usledila je knjiga “Basne” – koja predstavlja prevod Ezopa, ali je Dositej uz basne dodavao i svoja zapažanja kao moralne komentare uz pojedine basne.

Svoju biografiju “Život i priključenije” objavio je 1783. godine, a u njoj je, pored opisa svog života od rođenja do 39. godine, pisao i o potrebi za školovanjem i učenjem nauka, a kritikovao je i zaostalost kaluđera u duhovnom smislu.

Više o životu, delima i značaju Dositeja Obradovića kao pisca, prosvetitelja i reformatora, pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

07/04/2017 09:29

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga