Na današnji dan rođen Hemingvej

21/07/2017 09:18

Na današnji dan rođen Hemingvej

Novinar i jedan od najboljih američkih pisaca 20. veka, Ernest Hemingvej, rođen je na današnji dan 21. jula 1899. godine.

Ernest Hemingvej je rođen u Ilinoisu, ali je uspeo da proputuje skoro ceo svet – Evropu, Kinu, Afriku, Ameriku, a živeo je u Parizu, Ki Vestu i Havani.

Nakon srednje škole, u kojoj je već počeo da piše za školske novine, uskoro je shvatio da je upravo pisanje njegov životni poziv. Pored toga, voleo je da ide u lov i ribolov.

Tokom Prvog svetskog rata dobrovoljno se prijavio u italijansku vojsku, nakon čega je dobio i srebrnu medalju za hrabrost. Osim Prvog svetskog rata, Hemingvej je učestvovao i u drugim ratovima – grčko-turskom, Španskom građanskom i Drugom svetskom ratu.

Sa svojom ženom Hadli Ričardskon, iz Čikaga se preselio u Pariz 1923. godine gde su dobili i sina Džona Nikanora Hemingveja.

S obzirom na to da je u to vreme Pariz bio centar književnog i kulturnog života Evrope, upoznao je veliki broj poznatih umetnika i pisaca, kao što su Pikaso, Džejms Džojs, Getrude Stejn i Ezre Paunda.

Njegova dela smatraju se klasičnim delima Američke književnosti.

Za roman “Starac i more” koji je objavljen 1951. godine, a koji je i najpoznatiji njegov roman, dobio je Pulicerovu nagradu, dok je Nobelovu nagradu za književnost dobio 1954. godine.

Neki od njegovih najznačajnijih knjiga su “Za kim zvona zvone”, “Sunce se ponovo rađa”, “U naše vreme”, “Snegovi Kilimandžara”.

Više o životu Ernesta Hemingveja pročitajte ovde.

Biografije drugih značajnih istorijskih ličnosti nalaze se ovde.

21/07/2017 09:18

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga