Na današnji dan umro despot Stefan Lazarević

19/07/2018 14:25

Na današnji dan umro despot Stefan Lazarević

Despot Stefan Lazarević umro je na današnji dan, 19. jul 1427. godine.

Stefan Lazarević bio je sin kneza Lazara i kneginje Milice.

Srpski knez i despot

Stefan Lazarević došao je na vlast kao maloletnik, nakon pogibije oca u Kosovskom boju 1389. godine. Vladao je uz pomoć majke Milice Hrebeljanović, do punoletstva 1393. godine.

Predvodio je srpske odrede u bitkama na Rovinama, kod Nikopolja i Angore. Nakon bitke kod Angore u Carigradu, 1402. godine dobio je titulu despota. Početkom 1404., stupio je u vazalne odsnose sa mađarskim kraljem Žigmundom od koga je dobio Mačvu, Beograd (od 1405. despotova prestonica), Golubac i kasnije Srebrenicu.

Posle velikog poraza kod Angore, dolazi do građanskog rata u Otomanskoj imperiji, ali i do sukoba među srpskom vlastelom. Sukobljavaju se Lazarevići i Brankovići, a potom i braća Stefan i Vuk.

Sukobi su okončani 1412. godine, izmirenjem Stefana i sestrića Đurđa. U borbi kod Osmanlija kao pobednik izašao je Mehmed I, zahvaljujući srpskoj pomoći. Nakon toga u Srbiji je usledio period mira.

Stefan Lazarević nije imao dece, pa je na saboru održanom 1426. godine u Srebrenici za svog naslednika imenovao sestrića Đurđa.

Slomio je otpor vlastele i iskoristio period mira za jačanje Srbije u svakom pogledu.

Objavio je 29. januara 1412., “Zakon o rudnicima”, kojim je dodatno pojačao razvoj rudarstva. Tokom njegove vladavine porasla je proizvodnja srebra i razvijala se arhitektura. Negovao je Moravski stil, koji je započeo u doba njegovog oca i gradnjom Ravanice i Lazarice.

Despot Stefan je bio ljubitelj umetnosti i kuture, a pored toga i pisac. Njegovo najpoznatije delo je “Slovo ljubve”.

19/07/2018 14:25

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga