Zašto koristimo izraz “Pirova pobeda”?

08/05/2022 14:45

Zašto koristimo izraz “Pirova pobeda”?

Pirova pobeda je najpoznatija pobeda ili pobeda koja se najčešće koristi u svakodnevnom govoru. Naime, u pitanju je pobeda koja jeste i koja nije pobeda.

Tumači se kao pobeda koja je stajala toliko žrtava da ne predstavlja uspeh i pobeda koja ne opravdava pretrpljene žrtve.

Pirova pobeda odigrala se davno, u vreme jačanja Rima i slabljenja grčke vojske u Sredozemlju. Rimljani su oko 280. godine pre nove ere držali oblast na širokom području reke Po na severu Apeninskog poluostrva, koje su naseljavale grčke kolonije.

Pogledajte i: Kada koristimo frazu Medveđa usluga?

Širenju Rimske imperije suprotstavio se epirski kralj Pir. Kako bi zaštitio grčku koloniju u Tarentu, u bici kod Herakleje, sa 25 hiljada vojnika i 20 slonova, potukao je neprijatelja.

Kralj Pir, ohrabren pobedom kreće u dalji pohod, sve do Lacija. U Apuliji se ponovo sukobljava sa Rimljanima, koji su ovog puta bili spremniji i organizovaniji. Pir je odneo pobedu, ali sa toliko gubitaka, da je otišao u Rim kako bi zatražio mir.

Pogledajte i: Izvući deblji kraj

Njegova ponuda je odbijena od strane Senata u Rimu, te se Pir povukao na Siciliju. Vrlo brzo Rimljani napadaju i zadaju mu konačan udarac. Poslednjim snagama pokušao je da osvoji Peloponez, ali je poginuo u ratu sa Spartom.

Istoričari onog vremena tvrdili su da je Pir pretrpeo velike gubitke u bici kod Apulije. Onima koji su hvalili njegovu pobedu, u cilju da mu se dodvore, odgovarao je : “Još jedna takva pobeda i mi smo propali.”

Tako je nastao izraz “Pirova pobeda”, koju danas upotrebljavamo kada želimo da naglasimo uspeh postignut uz velike žrtve, po kom je ravan porazu.

 

08/05/2022 14:45

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga