Uluru – magična stena koja menja boje!

20/09/2020 14:32

Uluru – magična stena koja menja boje!

Najjužnija zemlja naše planete, tla crvene boje, svojstvenog ekosistema i drevnih plemena, prvih naroda koji su nastanjivali Zemlju, obećana zemlja evropskih doseljenika koja je zadržala skoro celi srednji deo ostrva netaknute prirode i domorodačke, drevne i jedinstvene kulture – Australija.

U samom srcu Australije nalazi se Uluru – Kata Tjuta, jedan od dva najveća i najpoznatija Nacionalna parka ove zemlje. To je jedinstvena turistička atrakcija koja privlači ogomnu pažnju znatiželjnika iz svih krajeva sveta. Sami Australijanci su veoma ponosni na ovaj park pa je on i jedno od obeležja zemlje. U vlasništvu je i pod upravom domorodačkog naroda Anangu, starosedeoca koji ovde žive više od 30 000 godina. Uluru je najpoznatiji rezervat biosfere u Australiji. Za lokalce ovo područije nema važnost samo zbog prirodnih lepota već ga smatraju i domom mnogih božanstava. 

Uluru je ustvari brdo stvoreno pod uticajem tektonskih pomeranja pre 500 miliona godina. Pesak nošen vetrom oblikovao je zaobljenu, slonovsku masu koja se naglo izdiže iz ravnice. Najveći deo ove stene je ukopan u pesak, iz koga izranja njegov vidljivi deo – zaravnjen vrh visok 348 metara. Pri dnu obim brda je 10 kilometara. Aboridžini ovu stenu zovu Uluru , dok je u svetu poznatija pod nazivom Ayers rock. Ovo mesto je poznato Evropljanima tek od sedamdesetih godina 19. veka , kada su ga dva istraživača iz Evrope i otkrila i dala mu ime po tadašnjem premijeru Južne Australije. Danas mesto vrvi od turista koji obožavaju da se penju po steni, što se može učiniti za neka dva sata i pored molbi Aboridžina da to ne čine jel  ovu drevnu vatrenu stenu smatraju svetim i mističnim mestom i sami se ne penju.

Neobična promena boje stene dešava se zbog senki i odraza sunčevih zraka. Poput suncokreta Uluru prati sunce promenom odraza. U zoru ima jak narandžasti sjaj, ujutru ga senke boje u mat a u podne dobija rozikastu cigla boju. Posetioci kažu da je ovo mesto najipresivnije u suton kada se pretvara u spektakularnu masu nalik užarenom uglju.

Nedaleko od samog brega nalazi se tradicionalno aboridžinsko selo gde domaćini poslužuju domaću hranu i radi su da pokažu svoje običaje, rukotvorine i način zabave.

U okolini je i planina Kata Tjuta, još jedna atrakcija sa 36 kamenih kupola, koje se ređaju jedna za drugom formirajući krug. Poznata je i pod imenom Olga. Prevedeno sa aboridžinskog znači „mnogo glava“. Najviša kupola je 550 metara nadmorske visine i to je najveća tačka nacionalnog parka Uluru. Kupole su podeljene uskim gudurama i klancima, a u jednom jarku u samom središtu planine, nalazi se očaravajuća oaza nazvana Dolina vetrova.

Park je specifičan i po flori i fauni. Aboridžini zmije otrovnice poštuju kao zaštitnike stražare a divlji pas Dingo je ovde zastupljen u velikom broju i skoro naviknut na ljude.

20/09/2020 14:32

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga